PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Keklik Bakım ve Besleme

unforgiven
18.Mart.2008, 10:47
http://img146.imageshack.us/img146/7748/keklik.jpg
KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Keklik, evcil ve yabani hayatta 14 alt türü olan, önemli bir ticari potansiyele sahip süs kuşlarından biridir. Avcılık, et üretimi ve yumurtası için beslenen kekliklerin eti çok lezzetli ve yağ oranı düşüktür. Beslenme ve yetiştirme kolaylığından dolayı süs kuşu yetiştiriciliğine başlamak isteyenler için uygun bir kuştur. ABD, Fransa, İspanya, Macaristan ve Çekoslavakya gibi birçok ülkede keklik üretilmekte ve bu üretilen hayvanlar özel avlaklarda avlandırılmaktadır. Ülkemizin ekolojik şartları av alanları kurulması için uygun olup yurdumuzda bu avlaklardan sadece Nazilli-Alamut köyünde vardır. A.B.D.'ye 1951 yılında İzmir'den keklik götürülmüş ve 4 ayrı bölgeye (New Mexico, Arizona, Utah ve Nevada eyaletleri) salınarak adaptasyon çalışmaları yapılmış ve o bölgede bu keklikler ''Türk kekliği'' (Alectoris graeca kleini) olarak avlandırılmıştır. Türkiye'de en yaygın olarak bulunanı kınalı kekliktir. 5-10 yıl öncesine kadar yabani hayatta keklikler sürüler halinde bulunurken, bugün sayıları azalmış, avcılar avlayacak keklik bulamaz hale gelmiştir. Özellikle bilinçsiz avlanma ve tarımda verimi artırmak için kullanılan kimyasallar nedeniyle tabii dengenin bozulmasının tabii keklik populasyonlarının yok olmasına sebebiyet verdiği düşünülmektedir.
Fiziksel Özellikleri
Keklik dolgun vücut yapılı, kısa kuyruklu, yuvarlak kanatlı ve gagaları yem almaya uygun şekilde olup bıldırcından daha iri, sülünden daha küçüktür. Kınalı kekliklerin alnında başlayan karakteristik siyah bant şeklindeki çizgi gözlere ve oradan boynun alt kısımlarına kadar iner. Olgun yaştaki kekliklerin göğüs, sırt, ve kanatları kül grisi renkte olup, yanda çubuk şeklinde siyah çizgiler vardır. Gaga, ayak ve bacaklar kırmızı renkte olup, kınalı keklikler isimlerini bu renklerden almışlardır. Palazların dış uçucu telekleri farklı renk ve şekilde olup, bu telekler beneklidir. Dıştaki iki uçuş teleği ikinci yılın sonuna kadar dökülmez.
Erkekler 550-650 gr ergin ağırlığa sahiptirler. Ergin dişiler ise erkeklerden %10 daha hafiftir. Erkek ve dişiler aynı tüy renginde olup, olgunlaşma başlayınca erkekler mahmuzlarından tanınır. Erkeklerin mahmuzları dişilerinkinden daha büyüktür. Mahmuzlara bakılarak cinsiyet tayini yapılabileceği gibi, kesin cinsiyet ayrımı kloakaya bakılarak da yapılabilir.
Bakım ve Beslenme
Keklikler kafes sistemiyle yetiştirmeye uygun olup, ikili, üçlü ve daha büyük koloniler halinde bulundurulabilir. En iyi döllülük oranı daha küçük gruplarda elde edilir. Özel yetiştirmelerde 3 dişiye 1 erkek hesap edilir. Yumurtlama sezonundan önce döllülükten emin olabilmek için damızlık sürü seçimi kış sonunda yapılmalıdır. Dişi keklikler Nisan ve Mayıs aylarında yumurtlamaya başlar ve yaz ortalarına kadar devam ederler. Yumurtlama süresi günlük 16 saat ışıklandırma ile uzatılabilir. Her dişi sezonda 30-50 yumurta yumurtlayabilir. Yumurtaların günde en az 2 kez toplanmalıdır. Çünkü entansif şartlarda yetiştirilen kekliklerde, yumurtaları kırmaya yönelik davranışlara çok sık rastlanır. Keklikler genel olarak, kendi yumurtaları üzerine yatmaz, bundan dolayı yumurtaların toplanıp bir kuluçka makinesine konulması gerekir. Keklik yumurtaları, gurk olmuş küçük cüsseli tavukların altına konarak da civciv çıkarılabilir. Kuluçka süresi 24 gündür.
Keklikler kanibalizme meyillidir, bu yüzden aşırı kalabalık büyütülmemelidir.
Keklik civcivleri çabuk büyür ve büyütmek kolaydır. Civcivler çok aktif olup büyütme bölgelerinde küçük bölmelerin olması iyidir. Büyütme bölgesindeki ilk ısı 33oColmalı ve bu ısı 3 günde 1oC azaltılarak 21oC de sabitlenir. 6 haftalık yaşta büyütme bölümünden çıkarılmalıdır. Bu dönemde kekliklere hindi başlangıç yemi (%28 ham proteinli), bu dönemden kesim dönemine kadar da (16-18 hafta) hindi büyütme yemi (%22 ham proteinli) verilebilir.
İlk 10 hafta içinde her 100 civciv için 1m. uzunlukta bir yemlik ve sürekli su bulundurulmalı ve suluklar derin olmamalıdır.
Keklikler için gerekli yer ihtiyacı yaşa bağlı olarak değişmekte olup ilk 10 haftada 600cm2'lik alanbir keklik için yeterli iken bu yaştan sonra 18-20. haftaya kadar 1200 cm2 alan gereklidir. 3m. genişliğinde, 2m. derinliğinde, 2m. yüksekliğinde kapalı bir alanda 15 çift damızlık keklik başarılı bir şekilde yetiştirilebilir.

İsmail ŞEN

Mustafa ÇİL
18.Mart.2008, 13:11
teşekkürler ismail paylaşımlarının devamını beklerim gardaş
bu arada hazırda keklik varmı acaba ismailim

unforgiven
18.Mart.2008, 17:01
abicim elimde şimdilik damızlık olarak iki kekliğim var bikaç hafta öncesine kadar elimde 6 7 tane vardı hediye olarak dükkana gelen represantlara verdim.Allah izin verirse yumurtlamaya başladılar kuluçka makinasına atarsak inşallah bu sene erken yavrularımız olacak.yumurtlamanın da güzel tekniklerini öğrendik Allah izin verirse.Hayvan zayıflamadan bomba gibi yumurtluyor.Bu bilgileri de Allah izin verirse bütün arkadaşlarımızla paylaşacağız...

unforgiven
18.Mart.2008, 17:02
mustafa abi acil lazımsa araştırayım hemen ucuz yollu bikaç tane dağdan tutmalardan?

19.Mart.2008, 06:52
ismaıl kardes reprezantlara hedıye edıyosan benım kusende abdıibrahımde calısıyooo bılgın olsun yanı :))
paylasımın için tesekkurler

unforgiven
19.Mart.2008, 08:21
Abi Veterinerin yanında çalışıyordum oradan tanıştığım arkadaşlara verdim.Bahsettiğin abiyle de tanışma imkanımız olursa neden olmasın ki?

19.Mart.2008, 10:09
benımkı saka kardess bunu soylemen bıle yeterlı benım içinn..banada doğudan gelecek keklık bızım arkadaslar yollayacak.. hawalar ii olsun bı beslemeye baslıcem ben de. ama apartmanda nasıl olur bılmem artık.ben koyde rahattım ama bakalımm.benım bı keklık wardı tum koy dınlerdeı sımdıde napalım tum ankara dınler :))
selamlar kards

unforgiven
19.Mart.2008, 10:12
dinlesinler sevgili abicim apartman gibi ortamlarda hayvanların olmasını istemeyen insanlıktan uzak insanlara şöyle bi keklik sesi dinlet de kulaklarının pası gitsin.Sana tavsiyem sayın abicim salma kafeslerden bi tane al iki keklik içinde çok rahat dururlar.Ben senelerdir o tür kafesleri kullanıyorum.boyutları 100*50*50 yanlış hatırlamıyorsam.Ankara gibi bi ortamda kolay bulursun dediğim kafes türünü.

Saygılarımla...

19.Mart.2008, 11:09
SAOL KARDES WALLA BAKALIMM NASIL OLUR..HEMDE URFA KEKLIGI GETIRCEMM ANKARAYA SABAHLARI CANLI YAYIN :))

unforgiven
19.Mart.2008, 11:11
Urfanın insanı gibi kekliğinin de ciğeri yanıktır :) Rabbim hayırlısıyla getirip beslemek güzelliklerinden faydalanmak nasip etsin inşallah Sayın abicim...

Saygılarımla...

19.Mart.2008, 11:14
BEN PEK ANLAMAM KEKLIKTEN AMA..BIZIM MUĞLANIN KEKLIGI ORMANLIKTA OLDUGU ICIN KUCUK BI ATMACA FALAN GORSUN HEMEN KAFESTE PUSUTUYOO.AMA URFADAN WARDI ARKADASIN MAKINA MUBAREKK.ORALAR KAYALIK YA HERHALDE HAYVAN ALISIYOO ATMACAYA FALANN..KEKLIGIN ADINA MASSEY FERGUSON KOYMUSTUKK :))
TRAKTOR GIBI :)

unforgiven
19.Mart.2008, 11:18
Hayvanın yetiştiği ortam psikolojisini de tabii ki aynı zamanda etkiliyor.Ağaçların içinde büyüyen hayvanla;çıplak kaya üzerinde büyüyen hayvan arasında dağlar kadar fark olur tabii ki ama ne olursa Kınalı kınalıdır endişe etme sen....İsmi güzel koymuşsunuz benim de vardı bi tane kendi elimde büyüttüğüm bi arkadaşıma hediye etmiştim hala yaşıyor heralde 6 yaşında filandır şimdi...

Saygılarımla...

19.Mart.2008, 11:22
ama en cok sewdıgım benım MARTOLOZ dediğimiz bız oyle derız muğlada..hem erkek hem dişi sesıyle oten ..hem erkek hem dişi dıyorlar ona yanı çift cınsıyetlı.. cok kucuk oluyo ama muthıs sesı oluyoo..nasılda cewırıyo sesı bı duysan . belkı bılıyorsundur

unforgiven
19.Mart.2008, 11:25
Sevgili abicim seninle paylaşmak istediğim bir konu var.Kuş familyasında asla çift cinsiyetli hayvan yoktur.Dişisinin erkeğine benzer erkeğin de dişisine benzer ses çıkarabildikleri malumunuzdur.Sizi bu konuda kırmak istemem ama uyarım için de kusuruma bakmayınız...

Saygılarımla...

19.Mart.2008, 11:34
yok kardes ne kırılması ..oyle sey olur mu..bız sadece bıldıklerımızı paylasıyoruzzz...cunku butur deyım bızım orda gecerlı sanırım..o keklıklerınde yavrusu olmadı..am en tercıh ettıgım odur..sen keklıgı nasıl yakalıyonn :))
msn kaydet ordan yazısalım ıstersen

unforgiven
19.Mart.2008, 13:23
adresim imzamda yazıyor istersen alabilirsin sayın abicim iso_kutahya_43@hotmail.com adresim.

Saygılarımla...

09.Nisan.2008, 18:33
İsmail bey, sizi kutluyorum. Bir ara ben de kendi yaptığım kuluçka makinesi ile keklik ürettim. İnşallah emekli olursam, bu güzel hayvanı ve yakın cinslerini üreterek doğaya katkı yapmayı düşünüyorum. Emekli olmadan önce kuluçka makinaları, ana makinaları, yumurtlama kafesleri, piliç büyütme kafesleri ve kuluçka ile ilgili yemlik, suluk vb. ekipmanları incelemek istiyorum. İstanbul'dan bu aradığım şeyleri bulabileceğimi biliyorum. Bizim Hatay'a yakın bütün bunların satıldığı yer varmıdır? Bunu da öğrenmem gerekiyor. Şayet bu malzeme, kafes ve makinaları bulabileceğim bir adres biliyorsanız, bana da yazarsanız sevinirim. Saygılarımla.

unforgiven
09.Nisan.2008, 21:03
Canım abicim ilgine çok teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.Herşeyden evvel endişe etmene gerek yok internette haddinden fazla bu konularda yardım alabileceğin yerle var.Kuluçka makinası ve çeşitli yemlik türü ekipmanları netten sipariş edip postayla ya da kargoyla eline geldiğinde ücretini ödeyebiliyorsun ama yine de ben kendim görmem lazım dersen senin için elimden geldiğince araştırayım...

Saygılarımla...

mumiii87
21.Nisan.2008, 18:44
MERHABA ARKADASLAR SİTEMİZE YENİ ÜYE OLDUM KEKLİK BESLİYORUM KEKLİKLERİM YUMURTLMYA BASLADI CUMA NASİP OLURSA KULUÇKA MAKİNESİNE KOYMK İSTİYORUM KULUÇKADAN CIKRMK İÇİN NELERE DİKKAT ETMM LAZİM ACABA

unforgiven
21.Nisan.2008, 20:38
Sevgili kardeşim msn adresim imza bölümümde yazıyor istersen ayrıntılı olarak msnde konuşabiliriz ya da istersen özel mesaj da gönderebilirsin ama ben yine de dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım burada.Kuluçka makinan 37 derece iç sıcaklıkta olmalı ki yavrular yumurtada gelişsin. 3. gün kuluçka makinasına bir çanağın içersinde su koy ki yumurtalar havanın neminden faydalansın.3gün sonunda 4 gün sabah yumurtayı elle çeviriyorsan çevir ve de günde 3 kere olmak üzere çevir eğer makinan otomatikse zaten kendisi koyduğun günden başlayarak çevirecektir.Yavruların sağlıklı olması açısından 14. günden sonra günde 5 dakka olmak üzere kuluçka makinasının kapağını günde 1 kere 5 dakikalığına aç ki yumurtalar havalansın.Yumurta içinde gelişen yavrunun sıcaktan bunalmaması için.Sonra 22 gün sonunda yumurtalar çatlamaya başlar ve de 23 ve 24 gün sonucunda bütün yavrular çıkmış olacaktır...Şimdilik aklıma gelenler bunlar ayrıntılı olarak sormak istediğiniz bişi varsa sorabilirsiniz...

Saygılarımla...

mumiii87
21.Nisan.2008, 20:52
BİLGİLER İÇİN COK TSK EDERİM AMA SURDA TAKILDIM NEMİ NEDEN 3. GÜNDEN SONRA BASLIYORUZ İLK GÜNDEN BASLAMAMIZ LAZIM DEGİLMİ
MAKİNEYİ KENDİM YAPTIM MİNİ BUZDOLABINDAN HAVA SİRKİLASYONUNU FANLA CEVİRİYOM KAPAGI ACMAMA GEREK YOK HER HALDE YUMURTALARDAN CIKMAMA OLASILIGI COK MU ACABA CEVİRMLERİ SAGA SOLA DOGRU MU YAPMAM GEREK

unforgiven
02.Mayıs.2008, 14:30
3. güne kadar yumurtalar döllenmiş embriyo içerde gelişim gösterir suyu ilk gün koymanın faydası ya da zararı olmaz ama 3. günden itibaren yumurtanın içersinde gelişen yavrunun suya ihtiyacı gün geçtikçe artacağı için ve de yumurtanın kabugunun incelmesi için nem gereklidir.Sevgili MUMİ87 yaptığın makinanın durumu nasıldır bilmiyorum ama yumurtaları sivri yanı alta gelecek şekilde durması dik durmasının faydası olacaktır.Çünkü içerdeki yavrunun nefes alması için gerekli olan hava kesesi yumurtanın yassı olan tarafındadır.yumurtalar çatlamaya başladıktan sonra da çevirmene gerek yoktur.
Havalandırma konusuna gelince de 14 ya da 15. günden sonra günde sadece 5 dakika kapağını açarak temiz havanın makinanın içine girmesini sağlayabilirsin...

Saygılarımla...

mumiii87
23.Mayıs.2008, 17:37
Arkadaslar Daha Önce 6tane Keklİk Yumurtasi Koymustum 3Ü Cikmisti BugÜn Bİtanesİnİ Kirdim Keklİk Olusmus Ama Sarisi Kurumamis Bunun Nedenİnİ Bİlen Varmi Acaba Yumurtada Olusmus Kic Kisminda Sarisi Kuramadan Ölmus Cikamadn Bİlgİsİ Olan Arkadaslardan Yardim Beklİyorum nerde hata yaptım acaba

unforgiven
23.Mayıs.2008, 18:52
Sevgili kardeşim.Sarının kuruması hayvanın içerde gelişmesiyle orantılıdır.Sıcaklığı tam olarak ayarlayamamışsın ve de yumurtaları büyük bir ihtimalle yeteri kadar çevirmemişsin.Başka da ihtimal yok zaten...Biraz daha dikkatli olman lazım.El yapımı makinem var şimdi 10 tane çıkardım gidecekleri yerler belliydi çıktığının haftasına yavruları dağıttım...

Saygılarımla...

mumiii87
23.Mayıs.2008, 18:54
ama 3 tanesi cıktı o 6 yumurtadan öyle bi durum olsa o 3de cıkmazdı demi ama ... aslında durum söyle ben aynı anda makinaya 50 bıldırcın 6 keklik yumurtası koydum bıldırcınların 42si cıktı kekliklerinde 3tanesi cıktı diğerleri dedigim gibi sarıyı tüketmemişti sıcaklık hem 37.5tu ondalıklı termostatım cevirmeyide günde 5 kez yapıyodum burda sence abi nerde hata var makinamda bu bak...

http://img160.imageshack.us/img160/7619/adszcj7.jpg

unforgiven
23.Mayıs.2008, 19:00
3 tanesi gelişmeyi başarmış diğerleri zayıf kalmış sevgili kardeşim.Msn adresim imzamda yazıyor.Ayrıntılı olarak konuşmak istersen ekleyebilirsin...

Saygılarımla...

Satocan58
17.Haziran.2008, 18:31
Merhaba arkadaslar. Ismim Satilmis. Almanyada yasiyorum. Sivasliyim. Maglesef bizim oralarda kinali keklige rastlamak pek mümkün degil. Gecen hafta 10 haftalik 8 tane keklik aldim. 100x50x60 ebatlarinda besliyorum. Bu arada bunlarin sadece 3 tanesini kendime ayiracam. Yem i ise hoby olarak tavuk, güvercin, ve kanarya yetistiren bir arkadasimdan aliyorum. En az 15 cesit tohum, mineral, vitamin ve toz haline getirilmis kanarya yemi var. SIzce böyle bir karisimin extra faydasi yada zarari olurmu. Baska bir sorumda kekliklerin nasil evcillestirildigi. Benim keklikler ciftlikden geldi ama ona ragmen cok yabaniler. Bazi videolar gördüm youtube de.Resmen tavuk gibi insanlarin arasinda geziyolar. Bizim cücükleride bu hale getirmek mümkünmü....

m.talay
17.Haziran.2008, 19:25
teşekkür ederim abiçim saygılarla

unforgiven
17.Haziran.2008, 21:40
Sevgili Satılmış abimiz öncelikle sitemize hoşgeldiniz...Kekliklerin evcilleştirilmesi konusuna geleyim hemen.Keklikleri yavrudan büyütmeniz onların evcilleşmesini sağlayacaktır.Elinizle yem vermeniz elinizle su içirmeniz sizin onlarla birlikte vakit geçirmeniz onların size alışmasını sağlayacaktır.10haftalık olmaları size alışmaları için çok yarar sağlayacaktır.Onları beslemeniz için de size sadece önermek istediğim bir yem çeşidi var.Yumurta yemi Kekliklerin büyümüş hallerinde yağlanarak aniden ölmelerini önleyecek ve de onlara zindelik kazandıracaktır.Yavruların biraz toparlanmaları için yavru büyütme yemi verebilirsin.Sizin anlatmış olduğunuz yemde rasyon olarak haddinden fazla enerji bulunduğu için yavruluk döneminden çıktıklarında kalplerinde yağlanma yapacak ve de hayvanların rahatsızlanmalarına neden olacaktır...
Yavruları evcil olarak kendinize alıştırmanız için devamlı onlarla vakit geçirmeye onlarla birlikte olmaya çalışın...

Saygılarımla...

Satocan58
17.Haziran.2008, 22:30
Sevgili unforgiven kardesim. Bilgilerin icin cok sagol. Burda bir abimizin sayesinde merak saldim. Güzel hayvardir zaten severdim ama beslemeye yeni karar verdim. Umarim sag saglim büyütürüm cücükleri. Ama anladigim kadariyla bu isin tutkunlari haddinden fazla fazla. Eger burda biraz ögrenebilirsem köydede yetistirip dogaya salmayi düsünüyorum. Bizler ciftci adamlariz gardas. Bu kuslarin bizim oralarda yok olmasinin en büyük sebebi maglesef yine bizleriz. Bu arada cücügün biri biraz hasta gibi, kursagi bos, tüyleri daginik. Umarim en kisa zamanda iyilesir.....

hamza ercan
02.Ekim.2008, 11:22
İsmail bey keklik yetiştirmek için yetkili birimlerden izin almaya gerek var mı? Varsa ne gibi prosedürler var?Selamlar saygılar.

unforgiven
02.Ekim.2008, 16:24
Hiçbir resmi prosedüre gerek yok güvercin ya da kanaryayı evde nasıl besliyorsanız aynı şekilde evde besleyebilirsiniz...

Saygılarımla...

hamza ercan
02.Ekim.2008, 19:03
teşekkürler

19.Nisan.2010, 07:40
ismail biladerim eline emeğine sağlık

İbrahim ÖZEL
19.Nisan.2010, 08:26
Zevkle okudum bendede vardı ama bütün mahalle pazar sabahı bana kahve içmeye gelip ya kekliği kes yada her sabah 20 kişi sende kahve içecez dediler. Baktım hava soğumaya başladı buyrun gelin ne demek beklerim falan derken komşular kahve içip gittiler. Balkona baktım saolsun benim çok ama çok kıymetli vsvsvs komşum biz içerde kahve içerken o balkondaki keklikleri salmış. Napalım onlarda haklı benim sevdiğim herşeyi sevmek zorunda değiller. Tek üzüldüğüm salmasalardıda bari yeseydik yaf boşa gitmezdi verdiğimiz emekler. http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gif

19.Nisan.2010, 15:45
hemen salacaktın köpekleri kumandanım baslayacaktın avahttp://www.avkolik.net/forum/richedit/smileys/YahooIM/78.gif

unforgiven
19.Nisan.2010, 17:55
İbrahim abi gerçekten kötü olmuş yaaa :) Yapacak bir şey yok giden gitmiş sana da keklik ayarlayalım ben tekrar sülün almayı kafaya koydum Ömer abimin sayesinde :D

Saygılarımla...

24.Temmuz.2010, 11:31
Öncelikle iyi günler siteye yeni üye oldum. Gayet güzel olmuş emeği geçen herkeze teşekkürler. Sizlere sormak istediğim bir kaç oru var. 13 tane keklik palazım var. Bunlar kendi hallerinde yem yemiyorlar. Hergün çekirge aramaktan bıktım artık. Bunlarında ölmesini istemiyorum artık. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...

24.Temmuz.2010, 13:13
Etlik civciv yemi ver. Tavuklara yapılan yalancı veba aşılarını yaptır. Yoksa hepsi ölebilir.

emre akcam
25.Temmuz.2010, 08:00
kınalım benım be...paylşasım ıcın tesekkurler

unforgiven
26.Temmuz.2010, 08:35
Etlik civciv yemi ver. Tavuklara yapılan yalancı veba aşılarını yaptır. Yoksa hepsi ölebilir.

Kesinlikle etlik civciv yemi yedirme. Çünkü etlik civciv yetiştirme kısa zamanda yavruları geliştirmek ve onları kesime hazır hale getirmek için kullanılan bir yem türüdür ve içeriği kesinlikle kekliğe uygun bir yem değildir. Çünkü etlik civcivler kas yapmak için aşılanmışlardır. Kekliklerde bu durum söz konusu olmadığı için yavrularda kas yerine yağlanma yapmakta ve kısa zaman içersinde yavruların ölmesine neden olmaktadır. Sadece normal civciv büyütme yemi kullanmanız gerekmektedir. Çekirgeden kurtulmak için de yavaş yavaş çekirgeleri yemin içersine karıştırarak verin ve 3 4 gün sonunda çekirge yakalamayı bırakın ve sonunda mecburen yemi yemek zorunda kalacaklardır. İmzamda telefonum mevcut isterseniz tel ile de arayabilirsiniz...

Saygılarımla...

19.Ağustos.2010, 09:48
İsmail kardeş,
Birkaç sorum olacak. Keklik yavruları yumurtadan çıktıktan sonra hangi yem verilmelidir.hindi başlangıç, etlik civciv yemi mi ne önerirsin. Birde kafesin tabanı tel ızgara mı olsa daha iyi olur,talaş mı yoksa kum koymak mı daha uygundur. Bilgini paylaşırsan sevinirim.

unforgiven
19.Ağustos.2010, 19:39
Yumurtadan çıktıktan sonra Sadece Normal Civciv Büyütme yemi ile beslemek gerekiyor kardeşim. Kafesin tabanı tabii ki toprak olması en güzelidir ama senin imkanların ne ölçüde onu ayrıntılı olarak bilmediğim için çok fazla ayrıntılı bir şey söyleyemiyorum.

Saygılarımla...

20.Ağustos.2010, 21:57
ismail kardeş,

Verdiğin bilgi için saol. Kendim kuluçka makinesi yaptım bir sefer yavru aldım 4 gün kadar önce yine 15 kadar keklik yumurtası koydum. İlk seferde 5 keklik çıkartmıştım ama onları yaşatamadım, çevremdeki bir çok insan da keklik yetiştirmenin çok zor olduğunu söylüyor. Bu yüzden bu işin püf noktalarını öğrenip, eksiklerimi giderip, çıkacak yavruları yaşatmak istiyorum. Evim bahçeli ve şu an bir çift kekliğim var, onlardan yumurta alıyorum. Yeni bir kafes yapacam 10-15 keklik için ne ebatlarda bir kafes olması gerekir ve kaç tarafı açık olmalıdır. Bir de, yavrular çıktığında en çok nelere dikkat etmem gerekir.( yeşillik verilmeli mi? yağlı yem verilmeli falan diyorlar...yavruların arkaları kuruyormuş, pisletemiyorlarmış.)

Yardımcı olursan sevinirim.

unforgiven
21.Ağustos.2010, 19:41
Hasan kardeşim öncelikle konuya gösterdiğin ilgiden dolayı teşekkür ederim. Sorularının yanıtlarını elimden geldiğince vermeye gayret edeceğim abi.

Yanıt-1
Keklik kesinlikle narin bir hayvandır ve ilgilenmesi beslemesi gerçekten fedakarlık ve sabır ister. İşin püf noktalarına gelince de onları öğrenmek benim 15 yılıma mal oldu sende de aynı olacak düşüncesindeyim :) Açıkçası keklik işi sabır işi. Seversen yaparsın. İki gün sonra ben bunlardan bıkarım dersen asla ve asla başlama kesinlikle.

Yanıt-2
10 veya 15 keklik için en azından 3*3*5 metre boyutlarında bir kümese ihtiyacın var en az ama sana tavsiyem 5*5*8 olur.

Yanıt-3
Kekliklerin yumurtadan çıktığında suya ihtiyacı olur doğal olarak. 1 çay tabağına içebilecekleri miktarda su vermen yeterli olur. Yem olarak da sadece CİVCİV BÜYÜTME yemi vermen gerekiyor. KESİNLİKLE ETLİK CİVCİV BÜYÜTME YEMİ VERME!!!
Yağlı yem yedirmenin filan hiçbir şekilde faydası olmaz. Yavruların en az 1 aylık olana kadar yeşilliğe ihtiyacı olmaz çünkü yedikleri yemlerin içerisinde gerekli vitamin ve mineral vardır.

Saygılarımla...

unforgiven
04.Nisan.2011, 23:15
Dostlar için tekrar güncellenmesi gerek diye düşündüm... Malum üretim sezonundayız... Rabbim Keklik besleyen tüm dostlarımıza kolaylıklar versin inşallah. Bu yaz inşallah fırtına gibi yine keklik üretimine başlıyorum...

Saygılarımla...

05.Nisan.2011, 07:10
Kolay gelsin İsmail kardeş. Üretim için gerekli müracaatını yap. Çevre ve Orman idaresi görevlileri av hayvanlarını izinsiz niye besliyorsun diye evine gelip ağır cezalar yazabilirler. O güne geldik.

ibrahim ozel
05.Nisan.2011, 07:44
Mustafa emmi ben doğaya keklik saldım beni çay içmeye çağırdılar arkadaşlarım oluyorlar.
Durumu sordular bende doğru dedim. Birdahakine bize söyle beraber salalım yoksa cezası var dediler.
Yani gerçekten sen haklısın abi bununda kanunda nasıl olması gerektiği var yoksa aynen ceza.

unforgiven
05.Nisan.2011, 21:39
Mustafa Kemal abi Rabbimin izni ile bu sene büyük bir işletme olarak üretime başlamayı düşünüyorum. İznimi de almam söz konusu olacak yani. Yakın zamanda her şey yine son sürat devam edecek :)

Saygılarımla...

06.Nisan.2011, 05:22
İbrahim kardeş katkılar için teşekkürler, bizlerin iyi olduğunu düşündüğümüz şeyler için bile ceza verebilen görevliler var, seninkiler olması gerekeni yapmış, sana uyarıda bulunmuş. Bazıları ise böyle yapmayabilir, amaç üzüm yemek olmasına rağmen maalesef sanki amaç bağcıyı düvmekmiş gibi davranıyorlar. Benim eskiden beri bu konuda yazdığım birşeyler vardı, bir işin amatörlüğü olmadan Profesyonelliği olmaz, büyük çiftlik sahiplerine bakın; Gerek büyükbaş, gerek küçükbaş, gerekse kümes hayvanlarında, başarılı olanlar hep bu işin içinde yoğrularak gelen insanlardır. Birdenbire yapmaya kalkan zaten başarılı olamaz. Bırakın insanlar birkaç tane keklik, birkaç tane av hayvanı beslesin, bu hayvanları bakalım hakkıyla besliyebiliyorlarmı, kendilerini bu işi büyütmek için hazır hissediyorlarmı? Hastalıklarını tanıyabiliyor, anında müdahalede bulunabiliyorlarmı? Küçük çapta da olsa aynen İsmail kardeş gibi üretimde başarılı olabiliyorlarmı? Bunları önce kendileri öğrensinler. Bizde sen izinsiz olarak av hayvanını nasıl beslersin? Basarlar cezayı. İsrailde devlet seneler önce her evde 5-6 tavuk beslemeyi teşvik etmiş. Şimdi aynı İsrail tavukçulukta dünyada söz sahibi. İsmail kardeş sana da başarılar diliyorum.

unforgiven
06.Nisan.2011, 13:13
Allah razı olsun Mustafa Kemal abim teşekkür ederim...

Saygılarımla...

22.Şubat.2017, 19:40
Cok güzel bilgiler var yazinizda teşekkür ederim, ülkemizde neden olmasin bizde yapabiliriz mesala ispanya bugün dünyaya sunduğu bu filmiyle bilinmekte
https://bizavcilar.com/keklik-nasil-uretilir-izliyoruz_c01d7fa51.html zor olmamali bence bizde yapabiliriz