PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilecik'te büyük panik! Köpekler Ortadan Kayboluyor!

10.Aralık.2010, 12:56
Bilecik'in bazı köylerinde görüldüğü belirtilen ve sırtlan olduğu tahmin edilen hayvan, çok sayıda köpeği telef edip yedi

Merkeze bağlı Selöz köyünde yaşayan Hasan Bayrak AA muhabirine yaptığı açıklamada, "arka ayakları kısa, ön ayakları uzun ve benekli" fiziki özellikleriyle sırtlan olduğunu tahmin ettikleri bir hayvanın, koyun sürüsüne doğru geldiğini, koyunlar yerine çoban köpeğini telef ettiğini belirterek, bu hayvanın ormanlık alana götürdüğü köpeğin leşini yediğini söyledi.

Selöz köyü Muhtarı Mustafa Türkmen de köylerinde şu ana kadar 5 av köpeğinin sırtlanlar tarafından telef edilip yendiğini saptadıklarını anlatarak, şunları kaydetti: "Köpeklerin sadece kafatası ve iskeleti kalıyor. Bu hayvan köpeklerin diğer bütün yerlerini yiyor. Bir gece bu hayvanla karşılaştım. Silahımı çıkartıp vuracaktım, ama kaçtı. Arka ayakları kısa, ön ayakları uzun, benekli bir hayvan.

Köylüler yaşanan bu olaylardan dolayı tedirgin. Köyümüzün piknik alanları çok.

İnsanlar çoluk, çocuk pikniğe geliyor. Yetkililerin bu duruma bir çare bulmasını istiyoruz.""BÖYLE BİR HAYVANI İLK DEFA GÖRÜYORUZ"

Abbaslık köyünden Süleyman Çobanoğlu da, köylerine dadanan hayvan yüzünden yörede adeta köpek kalmadığını anlatarak, 3 ay önce başlayan köpek kayıplarının devam ettiğini bildirdi.

Bir tarlada 7-8 köpeğin yenmiş leşiyle karşılaştıklarını ifade eden Çobanoğlu, şöyle konuştu: "Köpek sayısı azalınca Pazaryeri ilçesinden köpek getirdik. Ancak, bu köpeklerin de leşlerini bulduk. Böyle bir hayvanı ilk defa görüyoruz. Sanki pusuda bekliyor. Köy çevresinde 5-6 tane olduğunu biliyoruz. Bir köpek sesi duyduğunda ortaya çıkıyor. Köpeklerin bu hayvandan kurtulması imkansız. Bugüne kadar köyümüzde ne böyle bir hayvan gördük ne de böyle bir olay yaşadık."

İNSANLARA SALDIRMASINDAN KORKULUYOR

Abbaslık köyü Muhtarı Mehmet Orhan da, sırtlan olduğunu tahmin ettikleri hayvanların şimdiye kadar 18 köpeği yediğini belirterek, köpeklerin sayısının azalmasıyla sürek avına gidemediklerini, bu nedenle bölgedeki yabani domuz sayısının arttığını savundu.

Orhan, bu hayvanın köy halkını tedirgin ettiğini ve insanlara saldırmasından korktuklarını sözlerine ekledi.DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞİKAYET ALINMAMIŞ

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ise daha önce bölgede "sırtlan" görüldüğüne dair bir ihbar almadıklarını belirterek, konunun inceleneceğini ve çalışma yapılacağını bildirdiler.

Bu arada Çevre ve Orman Bakanlığı ile Merkez Av Komisyonunca koruma altına alınan hayvanlar arasında yer alan sırtlanları avlamanın cezası 13 bin lira.

Türkiye’de çizgili sırtlanların yaşadığı biliniyor. Uzunlukları 105 santimetre, ağırlıkları 40 kilo kadar olan sırtlanlar çoğunlukla leş yiyerek besleniyorlar.

facebookta buldum bu haberi herkes altınada vuramıyomusunuz bi hayvanı diyp durmuş alta yorum yaptım deidmki sırtlan vurmanın cezası 13 bin lira

çetin ekren
10.Aralık.2010, 14:49
hemende avcıya topu atarlar bu durumda....
neden vurmuyorsunuz diye...
hangi avcı bu riskin altına girecekmiş....

şuda varki köpekleri bu hale getiren herneyse yakında Allah muhafaza insanlarada saldırırsa hiç şaşırmam...
yetkili merciler biran önce bu sıkıntıyı halletmeleri gerek....

ibrahim ozel
10.Aralık.2010, 15:04
Aslında kolay bendeki kars çobanlardan vereyim onlara. Ayı dahil yaklaşamıyor. Sırtlanlar hiç yanaşamaz. Verdiğim enikler büyümüş dev olmuşlar arıcılar çok memnun. 1 senedir ayı saldırısına uğramamış kovanlar sağlam kalmış.
Bu konuda sırtlanı vurmak bence adalet olmaz. Çalışma yapılarak yem konarak bayıltarak hayvanat bahçesi için yakalanmalıdır. Bildiğim kadarıyla sırtlan insana saldırmaz. Çok aç kalırsa olabilir.

veyselll
10.Aralık.2010, 16:36
bunu vursan cezası varmı acaba ?
şaka bi tarafa sırtlan uzun süredir buralarda görülmemiş. babamdan dinlediğim kadarıyla 80 yıllarda biri babam tarafından biride yakın köyde olmak üzere 2 tane vurulmuş. birdaha da gören olmamış

4x4cemal
10.Aralık.2010, 18:58
Bizim bu bölgede 30 yıl öncesi bi tane vurulmuş, hatta bıldırcın sezonunda tevafuk vuran abiyle tanışıp sohbet ettik, biz leş atıp gece kurt bekliyorduk, değişik bi hayvan geldi korktum ne olduğunuda bilmiyordum, iki fişek sıktım yere yıkıldı ama bende korkudan gün ağarıncaya kadar yerimden kalkamadım. diye anlattı. 60 70 sene evel kışın köylere kadar indiğini, dedemden dinlemiştim, daha bilmediğimiz hangi türler yok oldu aceba.

ibrahim ozel
10.Aralık.2010, 19:14
Dedim ya abi bence vurulmamalı bir şekilde canlı ele geçirilmeli. Nasıl anadolu kaplanı varsa neden sırtlanı olmasın ki.

10.Aralık.2010, 23:47
işin ilginç yanı vurulamıyomu diyenlerin hepsi bunu sözde hayvansever sayfasında yapıyolar ama nedense hayvanseverlikleri sadece kedi ve köpek üzerine

Osman KARATEPE
11.Aralık.2010, 06:27
Bu işin yavaş yavaş çığrından çıkacağı belli ülkemizde her zaman olduğu gibi illaki bir insan ölecekki anca o zaman önlem alınsın ..Bu olaya bilimsel bir şekilde yaklaşılmalı nesli tükenen bir hayvanı öldürmeden etkisiz hale getirmenin yolları aranmalıdır...Eline pompalı tüfek alan belediye zabıtalarını bu hayvanı vgurmaları için görevlendirirlerse hiç şaşırmam...

11.Aralık.2010, 22:06
değerli avkolikçi avcı dostlar bir bilecikli avcı olarak bu işe ben inanmıyorum gelin bilecikte bu sırtlan meselesini bi dinleyin hiç akla mantığa sığmayan palavralar var nasılsa bu iş ulusal basınada yansıdı dikkatimi çeken bir konu oldu araştırmalarımdan nedense hep iyi köpekleri yiyiyormuş bu işin arkasında sanki köpek hırsızları var veya sırtlan olduğu söylenen taraflara avcı gelmesini istemeyen birileri var.Yalnız bir iki tane vaka oldu oda kurt arkadaşımın barak köpeğini tuttuğunu görenler var muhtemelen bu bir kurt vakası eski çobanlardan duyduğumuza göre kurtlar zaman zaman av köpeklerine saldırdığı oluyormuş benim düşünceme görede bu bir kurt saldırısı.Sırtlan olduğunu söylenen yerlerde iyi domuz avları olur marmara bölgesinin her tarafından avcı dostlar gelir bundan 10 yıl öncesine kadar yabancı avcılarda gelirdi bence bu bölgeye avlanmak için gelen avcılara korku salmak düşünsenize iyi bir domuz köpeği olan bu bölgeye ava gelirmi ya sırtlan yiyecek yada yada köpek hırsızları yani iki ayaklı sırtlanlar yiyecek sonuçta mutlaka sırtlan saldırısı olacak basında güzel yazmış ama bilecikte büyük ğanik diye bence panik olan bir şey varsa basın kendisi panik.saygılar sevgilerle Mustafa DURMUŞ

Yıldıray İNCE
12.Aralık.2010, 06:54
[quote author=Çetin EKREN link=topic=14911.msg155124#msg155124 date=1291996169]
hemende avcıya topu atarlar bu durumda....
neden vurmuyorsunuz diye...
hangi avcı bu riskin altına girecekmiş....

şuda varki köpekleri bu hale getiren herneyse yakında Allah muhafaza insanlarada saldırırsa hiç şaşırmam...
yetkili merciler biran önce bu sıkıntıyı halletmeleri gerek....