PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CEP TELEFONLARI (M.Özkan)

16.Aralık.2010, 09:34
CEP TELEFONU ÇIKTI, MERTLİK BOZULDU…

Bu Av Dönemini 14 Ağustos 2010 tarihinde 1. Grup kuşların avı ile açtık ve o tarihten itibaren keklik ve tavşan katliamı da başladı…
2010-2011 Av Dönemi İl Av Komisyonu toplantısında 1. Grup kuşların açılış tarihini 28 Ağustos 2010 olarak, 2. Grup kuşların bitiş tarihini MAK ‘ta alınan kararlardan bir hafta önce yani 16.01.2011 olarak belirlemiştik. Ama iş böyle olunca 14 Ağustos 2010 tarihiyle birlikte eli tüfekli caniler tüm gruplarda ava başladılar, yasalara uyan avcılar tabiî ki 2 Ekim 2010 beklediler ve ava çıktıklarında birçoğu tek bir fişek atmadan geri döndüler.
Avcı devletin koymuş olduğu kanun ve kurallara harfiyen uyan, zamansız ve hileli avcılık yapmayan bir korumacıdır. Oysa eli tüfekli şimdiki deyimle ”BOHÇACI” ise zamanlı zamansız yıl boyu avlanan, kalleşçe ve hileli avın her türlüsünü yapan, vuran öldüren bir katledicidir…
Gün be gün artan eli tüfekli baskısı, işin garibi her eli tüfeklinin adı “AVCI” olmuş, vur öldür, yok et, kökünü kazı.
Avcı mert’tir. Avcı dürüst’tür. Dürüst ve mert insan da hileye sapmaz. Bu gün av hayvanlarımızı bilinçsizce zamanız ve hile yoluyla katledersek bunun en büyük zararını kendimiz görürüz. Avcı olmayan başka biri eli tüfekli birilerini gördü mü “avcı” der çıkar işin içinden. Sonra da ülkemizdeki av hayvanlarının azalmasının doğal dengenin bozulup meraların sessiz soluksuz kalmasının suçunu gerçek avcılara yüklerler. Oysa avcı ve eli tüfekli arasında dağlar kadar fark vardır. Garipsediğim bir başka konu her eli tüfekliyi avcı zanneden halk ozanlarımız bile türkülerinde dahi hep “ ZALİM AVCI” içeriğini işlemiş…
Zamansız, sınırsız ve hileli avlanma sonucu doğanın süsü olan av hayvanlarımızın tükeneceği hiç birinin aklına gelmiyor. Dağlarında Kınalı kekliği ötmeyen bir yurda yurt denir mi?
Şimdiye dek avın azalmasında ki sebepler zehirli tohumlar, gübreler, atıklar, yumurta toplama, subaşı bekleme, yemleme, kafes avı ve far avıydı. Şimdi başımıza bir de teknoloji çıktı…
Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak biz insanlar için güzel bir şey.
Bir örnek:Cep telefonu.
Hele, hele cep telefonu, gerekli yerlerde kullanıldığı takdirde harika bir alet.
Ancak bu gidişle cep telefonları yüzünden dağlarımızda keklik kalmayacak! Çünkü sabah ötümünde cebine kaydettiği keklik sesini öttürüp de avlanan eli tüfekli sayısı hiçte az değil.
Onlar yüzünden kekliklerimiz her geçen gün azalmakta…
Yani cep telefonu çıktı, avcılıkta da mertlik bozuldu!
Yarına mı? Ben den sonrası tufan.
Teknoloji denilen bu canavar bir gün gelecek, tabiat ve içindeki güzelim canlıları toptan yok edecek…
Bu işler düzelir mi? Hiç sanmam.
Çünkü doğru dürüst bir denetim yok, bu benim yöremde de başka bölgelerde de aynı. Yani her yerde aynı dert, kiminle konuşsam yeterli derecede denetim olmadığından yakınıyor.
Şimdiye kadar bir bölgeye bakmak için Doğa Koruma Milli Parklar Mühendisliklerine verilen bir araba iki memurla bu işler yürümedi, bundan sonrada yürümez de düzelmez de.
Bu işler bilgiden ve gözlemden yoksun masa başında ahkâm kesmekle hiç olmaz…
-Son sözüm: Her yıl Ocak ayında alınan AVCILIK BELGESİ HARÇLARI.
Yani biz avcıların kanayan yarası açıkçası avcıları kaçak ava iten bir uygulama!
Avcılık belgelerinin vize harçları beş yılda bir alınması yönünde alt kurulda karar alınmıştı…
Hani ne oldu?
Bu habere avcılarımız sevinmişti, ama oda unutuldu, unutturuldu!
Bu “Vatandaş nasıl yolunur” uygulamasından vazgeçilmezse benim derneğimdeki üyelerim gibi ülkemizdeki diğer avcı derneklerindeki AVCILIK BELGESİ iptalleri gün be gün çoğalacak! Zaten av yok avlak yok! Bir tane sulak alan göründü mü o saatte Önemli Sulak Alan yapılmakta…
Tüm dünya ülkeleri arasında göçmen kuşları korumada bizden başka GÜVENLİK GÖREVLİSİ yok mu?
Yıllardan beri tüm güney ege avcıları olarak yakınıyoruz BAFA GÖLÜ ava açılsın diye! Kimsenin umurunda değil, defalarca sorumlu bakanlıklara imzalı dilekçeler gönderdim çıktığım televizyon programlarında dile getirdim, dört yıl üst, üste katıldığım Merkez Av Komisyonu toplantılarında çalmadığım kapı kalmadı ama çare yok! Neymiş efendim tabiat parkıymış…
Peki bu nasıl TABİAT PARKI?
Bildiğim kadarıyla tabiat parkı olan yerde balıkçılık yapılmaz, kaçak av yapılmaz, göle sıfır karayolu geçmez, Zeytinyağı fabrikalarının atık suları göle akmaz, etrafını çevreleyen arazi hazinenin olur ama Bafa Gölünde ki bunun tam tersi…
Bafa gölünün ava açılması demek dağdaki keklik ve tavşanın artması demek, Bafa gölünün ava açılması demek can çekişen av sektörünün nefes alması demek, Bafa gölünün ava açılması demek tüm ege bölgesi avcılarının ortaklaşa yakarışları demek…
Rasgele.

m.ozkanmilas@hotmail.com

Osman KARATEPE
16.Aralık.2010, 10:05
Eline yüreğine sağlık abim kalbimizden geçenleri kaleminle satırlara dökmüş sesimiz olmuşsun....Umarım avcının yanında olan ve gerçekten bu işten anlayan birileri bu gidişe dur diyecek ve sorunlarımızı çözecek...

16.Aralık.2010, 13:15
Sanki biraz kendilerini düşünür tarzda bir yazı gibi algıladım ben

Konun cep telefonu ama konu farklı yere çekilmiş

Yine ve her zaman oldugu gibi konu avcılık belgesi bandrolu verilen vergiler ava neden kapatıldıgı bilinmeyen bölgeler göç kuşlarını koruma altına almak vs vs

kapadokyali_1981
16.Aralık.2010, 16:27
Ellerine yüreğine sağlık başkanım hepimizin yazan kalemi kanayan yarası olmuşun senden Allah razı olsun ama maalisef artık av camiasıda ne yapacağını şaşırdı. Adını avı korumak koyup bizi temsil ettiğini söyleyen bi şeref yoksunu yüzünden avlağa çıktığımızda parçalanmış kümeler kafanı gördüğünde uçan keklikler ve hatta boş fişek kutularıyla karşılaştık. Bunu dile getirmekten bizim dilimizde tüy bitti ama biizm verdiğimiz parlarla karnını doyuran nerden geldiğini unutan haysiyet yoksulu insanlar tüylerini bile kıpırdatmıyor. Aslında birazda suç bizde 10 lira ceza ödemeyelim diye ocakda yatırıyoruz avlanma harçlarını hazır yolunmuş kazıda herkes yer nasıl olsa biz aldık alacağımızı diyip burnumuzdan getiriyolar.

Mesut BÜLBÜL
16.Aralık.2010, 16:33
Başkanım bu yerinde vede bilincli yorum vede vermiş olduğun uyarılarından dolayı cok teşekkür ederim.
Ama bizler bu teknolojinin kurbanları olacağız bu bir gercek.
Bafa gölünde av yapanlar yapıyor zaten yasak bizler gibi avına kanununa sayğı duyan az sayıda avcı insanlarımızız,
Ama burada sazlık yok yazın kalamıyor kuşlar biz ne anladım
Bu kuş cennetindendediğin şartlar mutlaka olmalı bencede ,
Gecenlerde cok güzel dalyandan kefal akını olmuş ama necare,
Bikişinin 200 kl 550 600 kilo kefal avladığını duydum vede gördüm satarlarken de.
Ama malesef elimiz dilimiz kısa kalıyor
İşte bu yıl 2Cİ GURUP AV HAYVANLARINDAN elde ettiklerim 1 adet keklik vede 3 yane meke 3 civil 1 ger 1 de kara ördek vurdum bereket versin
zevkim bile kalmadı avda inanki bırakmak geliyor icimden aklımca ne care
Aynen bu görüşlerini bende katılıyorum allah sonumuzu hayretsin diyorum ellerine vede yüreklerine sağlık BAŞKANIM .

çetin ekren
16.Aralık.2010, 20:41
başkanım çok teşekkür ederiz...
inanın yıllardır bizde sizleri örnek alarak avcılığın nasıl sürdürülebilir bir şekilde yapılabileceğini
araştırarak gerek siz büyüklerimizin yazılarından gerekse dünyadaki uygulama şekillerinden
yola çıkarak dilimizin döndüğü kadar sesimizin ulaşabildiği kadar eşimize,dostumuza,tanıyıp,tanımayanlara
becerebildiğimiz kadar anlatmaya çalıştık...
sizin bu yazınızdanda anladım ki sorunlarımız hep aynı....
bizlere kaleminizle ışık olduğunuz için,dilinizle sözcümüz olduğunuz için sağolun,varolun...

ahmet EFE
16.Aralık.2010, 22:01
eline yüreğine sağlık mustafa abi çok güzel bir konuya değinmişsin teşekkürler

17.Aralık.2010, 05:27
eline yüreğine sağlık mustafa abi çok güzel bir konuya değinmişsin teşekkürler

İBRAHİM AKKAYA
17.Aralık.2010, 05:30
Sanki biraz kendilerini düşünür tarzda bir yazı gibi algıladım ben

Konun cep telefonu ama konu farklı yere çekilmiş

Yine ve her zaman oldugu gibi konu avcılık belgesi bandrolu verilen vergiler ava neden kapatıldıgı bilinmeyen bölgeler göç kuşlarını koruma altına almak vs vs

Hilmi kardeşim Konu başlığına göre başka yerlere çekilmiş sanıyorsun ama gerçekleri yazıyor Mustafa Başkan.
Siz Göl ile ilgili kısmını dikkate aldınız herhalde.Mustafa ÖZKAN Milas Avcılar Kulübü başkanı Bafa gölü av sahaları.
Onlar yasak diye avlanmazken vurdun duymazlar avlanıyor.Burası park demekle park omuyor.Aynı sıkıtıyı Gölmarmara gölünde bizde yaşadık.Neymiş kitapta gölet giçiyormuş Jandarma avcıları topladı tüfekler gitti düğzeltesiye kadar çok uğraştık.
Bir deli kuyuya taş atıyor 40 akıllı çare bulamıyor.Telefon ve ses yayıçı aletlerle av çığrından çıktı 3 köpek var evde 7 tüfek var vurduğumuz avlar daha parmakla sayılaçak kadar az .
Sezon açılmadan Kekliği kırmışlar kalanda Fırtına olmuş ben çıktığından beri Avlanma pulu alırım belgelerim tam kurallara uyarım.Bizi yolunaçak KAZ Gören devlet çaydırıçı çeza koymasa bu belge işi unutulur gider.
Derdin derdimizdir Mustafa Başkanım.
Ama Mahkumun Akılsızı Jandarmaya dert anlatırmış Vurdum Kaç sene yatarım diye.http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/cheesy.gif
Anlayana Sağol kardeşim.

veyselll
17.Aralık.2010, 06:59
mustafa ai kalemine sağlık. yüreğimizden geçenleri yazmışsın gerçekten.

17.Aralık.2010, 08:15
Hilmi kardeşim 20 yıldır avcılığın arenasındayım, 8 yıldır 1800 üyeli Milas Avcılar Derneği Başkanlığı yapıyorum, 4 yıl MAK toplantılarında avcılar için uğraş verdim, 1997 yılından beri gazetelerde , kapanan Avcının Sesi dergisinde ve şimdi de Avdoğa dergisinde bir şeylerin düzelmesi için uğraş veriyorum, ama normal yaşantımda, ama avcılık yaşamımda kendimi hiç düşünmedim, yaptıklarımı ülke avcıları yakından bilir, siz herhalde beni adı Mustafa olan başka birileri ile karıştırıyorsunuz!..

Selamlarımla.

17.Aralık.2010, 08:43
Hilmi kardeşim 20 yıldır avcılığın arenasındayım, 8 yıldır 1800 üyeli Milas Avcılar Derneği Başkanlığı yapıyorum, 4 yıl MAK toplantılarında avcılar için uğraş verdim, 1997 yılından beri gazetelerde , kapanan Avcının Sesi dergisinde ve şimdi de Avdoğa dergisinde bir şeylerin düzelmesi için uğraş veriyorum, ama normal yaşantımda, ama avcılık yaşamımda kendimi hiç düşünmedim, yaptıklarımı ülke avcıları yakından bilir, siz herhalde beni adı Mustafa olan başka birileri ile karıştırıyorsunuz!..

Selamlarımla.

Mustafa abi

Burası internet ortamı burda mimikler belli degil

o yüzden yazılan yazılar bazen sert anlaşılır bazen yumuşak

aslında benim yazdıgım yazı yı siz yanlış anlamışsınız

sorun cep telefonu degilki bende sizler gibi bu konulardan şikayetçiyim aynı şeyler benimde başıma geldi bu sene bıldırcın avına gittigimde

bence yazıya cep telefonu örnegi verilmesine gerek yok

her av bayiine baskın yapılsın Bazılarında dolap altında teyp var ve bunları patara kütere satıyolar gecenlerde sordum 200 tl civarında bir fiyattan bahsettiler

ben yurt dışından ördek ve kaz düdügü aldım 120 $ a evime gelicek birde onu çalmak için ugraşıcam

ben enayiyim cünkü gidip o teybi alamıyorum hemde içinde 10 20 tane ses falan var her kuşun avını yapabilirim

ben istanbuldayım burda bir bıldırcın bir çulluk bazen de gölde denk gelirse ördek var oda cok nadir

bunların hepsi de göç kuşu ben bir de av kulubune üye degilim pulum vergim fazla fazla veriyorum devlete

topu topu bıldırcın sezonunda av ladıgım 5 bıldırcın

şimdiye kadar avladıgımız çulluk 3

verdigim pul parası 169 tl

Yani hocam ben kismeyi kimseyle karıştırmadım yazınızda çok güzel hepimizin sesi olmuşsunuz Allah razı olsun

ama cep telefonu örnegi bana göre hiç bir anlam ifade etmiyor

çetin ekren
17.Aralık.2010, 08:58
Hilmi,başkanın anlatmaya çalıştığı hemen hemen seninle aynı konu...
günümüzde yüksek sesli cep telefonları mevcut hatta bu telefonlara dışardan bağlanan
aparatlarla bu sesi dahada yükseltip senin dediğin o cihazları portatif ve sürekli yanında taşınabilir hale getiriyorlar...
ayrıca dışardan bakıldığında hiçte illegal olmayan sonuçta basit bir cep telefonu olarak görünüyor ve sizi
kimse cep telefonu taşıyorsunuz diyede suçlayamıyor...
yani kısacası sorun aynı...
ayrıca sen neden dışardan bir sürü para verip düdük alıyorsun kardeşim...
o işi yapan 15-20 liralık düdüklerde var ben yıllardır bunlardan kullanıyorum...
birde bende 12 yıl av bayiliği yaptım ve senin dediğin o cihazlardan ne gördüm nede sattım...
bütün av bayilerinde var dersen burda yanlış bir cümle kurmuş olursun...
ben bayilik hayatım boyunca projöktör bile sokmadım dükkanıma...
aman kardeşim yorumda bulunurken direk hedef göstererek kişileri zan altında koyma kardeşim...
eğer birileri suçlanacaksa bunu imal eden yerleri suçlamak gerek...
bu tür cihazlar piyasada olmasa kim neyi nerden bulupta satacak veya alıpta kullanacak...

17.Aralık.2010, 09:59
Abi dogru diyorsun orda kelimeyi BAZI olarak degiştiriyorum

Bu cep telefonlarına sesi dışarı veren hoparlör takıldıgını da şimdi ögreniyorum

Abi yerli düdük bizde de var

birde yabancısını almak istedim daha iyi oldugunu düşünüyorum geldigi zaman görücez iyimi kötümü

hadi onu ucuz yada pahalı aldık orasını gectim

Bir emek vererek nefesini harcaman var birde bi tuşa basıp kenara cekilmen

çetin ekren
17.Aralık.2010, 12:56
avın en güzel şekli,her zaman avcıyı zorlayan şeklidir...
yoksa gerisi avcılık değil,etoburlukdur,öldürme dürtüsünü tatmin etmekdir...
düdük otomotik,tüfek otomotik,fişek otomotik ne kaldı geriye...
bizler avcıysak eğer herşeyin doğalı sadesi ile avlanmak en güzeli...
benim dedemde,babamda bu zamana kadar ne gorotex ayakkabı,ne soğuk iklim elbisesi ile avlanmış değillerdi bu zamana kadar...
ama kendilerine soracak olsan eski avların ne zevki nede neşesi var derler...
ben hatırlarım kasık çizmesi yoktu...araba lastiklerinin şambrellerini keser bally ile normal kısa çizmeye geçirip o şekilde kasık çizmesi yaparlardı...
oysa şimdi öylemi model beğenemiyoruz...

o yüzden avın en güzeli avcıyı zorlayanıdır...
ne kadar şartlar eşit olursa avınla,o kadar zevk alırsın avdan...
ha o dediğin cihazlarla avlanmışlar,hada o kuşların ayaklarını kanatlarını bağlamış karşısına geçip öldürmüşsün bence hiçbir farkı yok...

21.Aralık.2010, 04:35
Sevgili kardeşim ha cep telefonu olmuş, ha cihaz ikiside kalleş avcılığın anahtarı. Göçmen kuşlarda yapılır yapılmaz o tarşılır amma ülkemizin öz değerlerinden olan benim kınalı kekliğim bu şekilde katlediliyor...

Benim sıkıntım inanıyorumki her duyarlı avcının sıkıntısı.

Sevgi ve selamlarımla.

cemalreis
22.Aralık.2010, 07:36
Mustafa başkanım yazdıklarınıza katılmamak avcılığın kuralını bilmemektir
dahada eksiği var aşağı yukarı her gittiğimiz avlakta mutlaka üç beştane
kurak avı için düzenlenmiş evsin yığınlarına raslıyoruz kıl tuzaklar vs.
yine başa dönüyoruz denetim eksikliği sadece av gününe ve yasak alan
ların avına dikkat edilse umarım kısa sürede avlaklarımız bereketlenir
sadece AV GÜNLERİNE ve YASAK ALANLARIN AVLANMA DENETİMİ
Hilmi kardeşimde haklı mutlaka av bayileride denetime tabi olmalı
ama acaba oteyp sorduğu bayiği ihbar etmişmi???

22.Aralık.2010, 09:58
Cemal abi Haklısın Ben de hatalıyım cünkü ihbar etmedim

Gerekli yerlere başvuracağım

Ben sadece Av günleri kontrol yapılmasından şikayetçiyim

Yazın kaç kere ormana atış talimi yapmaya gitmişimdir

yakarım ateşimi ızgaramı

1 sefer ormancı görmedim kontrol eden görmedim

hoş av zamanı bile 3 senelik avcılık zamanımda 1 sefer ormancı ya rastladım