Orijinalini görmek için tıklayınız : AVCI NEREYE GİDİYOR!...
çetin ekren
16.Şubat.2011, 07:56
Neydik,ne oluyoruz...istemeden,farkında olmadan bizdemi bu seneryoya ortak olup rol aldık...
biz bu ava başladığımızda ne arabamızın markasını, ne tüfeğin markasının,ne köpeğin cinsinin nede avda kullandığımız aksesuarların önemi yokdu...
oysa şimdi öylemi;
avcıyım dediğinizde tüfeğinizin markasını varsa köpeğinizin cinsini sorar olduk,oda olmadı avda beraber avlandığımız kişileri kullandığı aksesuarlara bakar olduk...
bu neden böyle oldu...
ava giderken olsun sosyal hayatta olsun cimriliğin alasını yapanlar herşeyin lüksünü kullanır oldular,1 kuruşun hesabını yapanlar 2000 liraya köpek,5 binliraya tüfek alır oldular...
bizim avcılığımız bu değildi...
tüfeğin en kralı çifteydi gerçi benim için halen öyle..yokdu çeşit çeşit silah merakı...
yokdu ingiliz,seter,drahthaar vb..köpek merakımız...rasgele köpeklerle av yapıyorduk..krık mırık idare ediyorduk...
yokdu gro-tex botlar-elbiseler..
kasık çizmesi yapardık kamyon lastiğinden...en lüks av elbisesi tanıdığımız asker dostlarımızın giyip eskittikleri kamuflaj takımlardı...
yokdu 4x4 arazi aracımız...daha doğrusu yokdu arayığımızı yerden kesecek bir hacı muradımız dahi...
bazen trenle,bazen otobüs bazen köy minübüsleriyle giderdik ava..oda olmadımı gecenin 2 sinde düşerdik yaya yollara...ya ogün o dağda bayırda kalırdık yada eve geldiğimizde gecenin yarısı olurdu...
en kralından daha kral avlar yapardık...bugünkinden daha fazla zevk alırdık avdan...
köpeğimiz doğduğunda kimseye para karşılığı vermek aklımızın ucundan geçmezdi...şimdi sırf lüxs takılma adına veya köpek doğduğunda para karşılığı verme adına kıf-tıf bilmem ne kayıtlı köpek bakar olduk...
bu bir gelişmemidir yoksa yozlaşmamıdır adını varın siz koyun...
ama ne olursa olsun avcılığınızdan dahada önemlisi insanlığınızdan ödün vermeyin...
ben ne dedemden nede babamdan avcılığı şimdiki gibi öğrenmedim...
avcılık hoşgörüdür,avcılık paylaşımdır,avcılık dostlukdur...daha doğrusu avcıyı diğer insanlardan ayıran en büyük özellik AVCI olmasıdır....ben bunu öğrendim...
avcılıkda kibir yokdur,egoistlik yokdur,avcılıkda adam satmak,avcılıkda hille-düzen yokdur...
avcı olunmaz derdi dedem,avcı doğulur derdi....
Allahıma şükürler olsun ki avcı doğmuşum....
Osman KARATEPE
16.Şubat.2011, 08:10
Daha başka ne denebilir ki bilmiyorum Çetin abi......
Sanal ortam bozdu bizi abi başka yorumu yok bence ..................
Yıldıray İNCE
16.Şubat.2011, 10:00
Çetin kardeşim bazı kesimler halen daha senin anlattığın gibi av yapıyor anlatmış olduğun ikinci kesimde av için değil bence av yapıyor gibi görünüp hava atmak için yapıyor benim dedemin ölüsü av dan geldi avcılık o zamanlarmış şimdiki avcılık osmanında dediği gibi sanal ortam avcılığı........
Recep DÖNMEZ
16.Şubat.2011, 10:04
Evet Çetin Gardaşım!!!
Yazdıklarında harfi harfine haklısın ve hem yazdıklarına hemde duygularına aynen katılıyorum.
Bende çok küçük yaşlarda çok ama çok imkansızlıklar içerisinde ava başladım,birçoğumuzda
böyle başlamıştır zaten avcılığa.O zamanlar avlanmak için tüfek bulmak,satın almak,av malzemesi
temin etmek,kıyafet alabilmek bizlere çok uzaktı be gardaşım.Dededen,Atadan kalma uçtan dolma
yada tek kırma tüfeklerle binbir maharetlerle hazırladığımız üç-beş fişeğin çok ama çok anlamı,hatırası
vardır hepimizde.Dumansız barut bize çok uzak olduğu gibi karabarutu buldummu havalara uçmamak
elde değildi ki....Kapsül en büyük sıkıntıydı o dönemlerde,kibrit ucundan,maytap göbeğinden kapsül
yapmak ayrı bir beceri ve hüner isterdi....
Bu örnekleri çoğaltıp günlerce yazabiliriz değilmi kardeş!
Allah'a şükür bugün geldiğimiz noktada bu sıkıntıların hemen hepsini aştık hep birlikte,ama bunları
aşarken yani teknolojik gelişme ve birazda ekonomik özgürlükle bunları geride bıraktık,bunları
geride bıraktık bırakmasınada geride daha neler bıraktık neler,de değerler,ne saygılar,ne güzellikler
bıraktık gerilerde.......
Avcı olunmaz avcı doğulur sözü bu yazdıklarımızı,bu anlatmaya çalıştıklarımızı en güzel bir şekilde
özetlemiyormu?Bu sözün üzerine daha ne söz söylenilebilirki....
Günümüzde hernekadar son model tüfekler,son model ve en alası av malzemeleri,kıyafetler,lüks arabalar avcıların hizmetinde olsada ben gerçek avcıların,o eski tatlı,acı günleri yaşayan gerçek
avcıların tüm bu bolluk ve rahatlığa rağmen bugünün avcılığını geçmişe değişeceğini zannetmiyorum,ben şahsen değişmiyorum,değişmemde....
Köpek konusu zaten aldı başını gidiyor.Bugüne kadar kendime ait bir köpeğim olmadığı için
köpek konusunda yazacak çok fazla bir şeyim yok,belkide hakkım da yok...
Sonuç olarak isteyen istediği marka tüfekle,istediği marka kıyafetle,istediği av malzemeleriyle,istediği
arazi araçlarıyla ve istediği köpekle avlanırsa avlansın,herkesin isteğine ve zevkine tabiki sözümüz
yok,olamaz da,lakin tüm bu özentiler,sanal alem muhabbetleri,lüks av malzemesi tutkusu sonuçta
yapmacık kalıyor gardaşım.Avcı eğerki avcı değilse köpeğinin cinsi,arabasının markası,tüfeğinin özelliği,
kıyafeti ne olursa olsun taaaa karşıdan bir bakışta anlaşılıyor be gardaşım....Hele hele o insanlarla
avlaklarda geçireceğin ilk 10 dakikadan sonra kimin avcı kimin özentici ve sanalcı olduğu tak diye
ortaya çıkıyor be gardaşım....
Bizler Atalarımızdan,büyüklerimizden gördüğümüz,öğrendiğimiz gibi doğru bildiğimiz istikamette
dostdoğru yürüyelim,arkadaşlığı,saygıyı,hürmeti,dostluğu,can daşlığı,gardaşlığı,ava ve av mahallerine
saygıyı,korumayı kendimize görev bilelim,kısacası biz adam gibi adam olalım veya olmaya çalışalım
gerisini bekleyelim ve görelim....
Her fert kendi adına yukarıda yazılanları uyguladığında zaten ortada bir problem kalmayacaktır.
Hepinize çok çok selam ve saygılarımı sunuyorum...
ersin kasap
16.Şubat.2011, 10:36
http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gif
kapadokyali_1981
16.Şubat.2011, 10:43
Ben babamla ava ilk çıktığım günü hiç unutmam 5 yaşındaydım kısa süren bi avda babam bi tane çille bi tane kınalı vurmuştu taşıma işinide bana vermişti. Yeminle söylüyorum kınalının ayağından tuttuğumda kafası yerdeki otlara değdiği için yürümekte zorlanmıştım. Babamlar 4 kişi ava giderdi ve hepsinin sırtında azıkları olur tüfek atılsın atılmasın saati gelince su başında sofra kurulur herkes azığını çıkarır yemek yenirkende av muhabbeti edilirdi. İşte beni ava bağlayan en büyük etken bu olmuştur av öncesi ve sonrası yapılan muhabbet. Öyleki o dönemlerde babamlar uzağa ava gideceklerinde birinin evinde toplanılır hareket saatine kadarda muhabbet edilirdi. Bazan öyle uykum gelirdiki uyumamak için babamdan gizli gizli gider yüzümü yıkar geri gelirdim çünkü uyuduğumda belkide babam beni kaldırmadan ava gidecekti. Hala uzağa ava gideceğim zaman uyku tutmaz hiç uyumadan giderim. Şimdi bakıyorum insanlar beraber ava gidiyo kimi arkadaşının köpeğini kıskanıyor yolda rakı içirip öldürüyo kimi koku almasın diye köpeğin burnuna parfüm sıkıyo.Yynı kuşa atılan sıkıdan sonra sen vurdun ben vurdum muhabbetine girip sorada olayı abartıp saçma çıkarıp kaç numara olduğuna bakanlar bile var. Aslında bu konuda bize düşen bi çok görev var. Hani bi laf vardır herkes kendi kapısının önünü temizlese mahalle zaten temizlenmiş olur.
Avcı olunmaz avcı doğulur http://www.avkolik.net/forum/konus-avci-kardes-microfon-sende/avci-nereye-gidiyor%21/.../richedit/smileys/YahooIM/41.gif http://www.avkolik.net/forum/konus-avci-kardes-microfon-sende/avci-nereye-gidiyor%21/.../richedit/smileys/YahooIM/41.gif http://www.avkolik.net/forum/konus-avci-kardes-microfon-sende/avci-nereye-gidiyor%21/.../richedit/smileys/YahooIM/41.gifhttp://www.avkolik.net/forum/konus-avci-kardes-microfon-sende/avci-nereye-gidiyor%21/.../richedit/smileys/YahooIM/41.gif
Önemli olan avcılığın bu kadar zorlaştığı bu dönemde gerçek avcı kalabilmektir.
İBRAHİM AKKAYA
16.Şubat.2011, 11:08
Çeto Bu özenti değilmi bizi bitiren Eskiden evde ne varsa o geyilir Torbada ne varsa o yenirdi.
Marka Tüfekmi o neymiş.
Çins Köpekmi o neymiş olan ile idare ederdik.
Şimdi herşeyin iyisi aranıyor ama av yok dostluklar bitiyor herşey çıkar için.
Allah sonunu hayır etsin.
evet abiler çok dogru eski avcılar şimdi bize gülüyorlar sizinkide avmı diye onların zamanında herşey bolumuş keklik tavşan çil keklik ördek kaz ama şimdi daga çıkıyorsun elin boş geliyor uzun lafın kısası eskiden herşey güzeldi bolluk vardı herkese saygılar ve sevgiler
Dünya değişiyor Çetin kardeş, Değeri az olan bir şeyi çok az tanıdığın birine dahi veririsin, eskiden hiç atını, silahını, arabasını, ineğini bir başkasına hediye eden gördünmü? Çünki bunların maddi değerleri yüksekti, şimdi de aynı bir araba fiyatına aldığın köpeğin yavrusunu çok az tanıdığın birine hediye etmek, motorsiklet hediye etmek, silah hediye etmek gibi birşey. Hepimiz hiç tanımasak bile yeni tanıştığımız bir avcıya misafirperverliğimizi gösteririz. Yemeğini yedirir, çayını kahvesini içiririz. Kolay kolay alıp evine götürüp yatılı ağırlarmısın? Bu sitelerde ağırlayan o anadolu insanının başına gelenleri birkaç defa okuduk. Halen anadolumun pek çok yerinde bu gelenek devam ediyor. Bir köye git hiç tanımadığın birinin kapısını çal ben tanrı misafiriyim de seni eve alır, yedirir içirir, yatırır ertesi gün de sanki evin bir ferdi gibi uğurlarlar. Adam avcıları evine almış, aynen böyle ağırlamış, içlerinden biri çıkmış evin hanımına çirkin tekliflerde bulunmuş. Dedim ya zaman değişiyor, her kes eve alınmaz hır mı, hırsız mı, akıl hastası mı, namus düşmanı mı, terörist mi katil mi? Böyle namussuzlar yüzünden evlerimizde dahi huzursuz olmaya başladık. Eskiden bu kadar güzel safkan av köpekleri yoktu, alıcıları da yoktu, zaten satsalar dahi çok cüzi rakamlardan fazla (Yem-mama parasından) para veren olmazdı. Bu gün bir avrupa silah fiyatına, bir honda motor fiyatına köpekler var. Alıcıları da var. Ha kardeşin olur, çok yakının olur, bunu hediye edebilirsin. Ama eskiden köpekler parasız dağıtılırdı diye bu işle aynı kefeye koymak biraz teraziye hile katmak olur. O bedava köpekler yine var, barınaklar köpek dolu. Her şeyin bir bedeli var. Gücün yoksa mercedes'e binmez bisikletle gezersin. Saygılar.
çetin ekren
16.Şubat.2011, 15:50
Dünya değişiyor Çetin kardeş, Değeri az olan bir şeyi çok az tanıdığın birine dahi veririsin, eskiden hiç atını, silahını, arabasını, ineğini bir başkasına hediye eden gördünmü? Çünki bunların maddi değerleri yüksekti, şimdi de aynı bir araba fiyatına aldığın köpeğin yavrusunu çok az tanıdığın birine hediye etmek, motorsiklet hediye etmek, silah hediye etmek gibi birşey. Hepimiz hiç tanımasak bile yeni tanıştığımız bir avcıya misafirperverliğimizi gösteririz. Yemeğini yedirir, çayını kahvesini içiririz. Kolay kolay alıp evine götürüp yatılı ağırlarmısın? Bu sitelerde ağırlayan o anadolu insanının başına gelenleri birkaç defa okuduk. Halen anadolumun pek çok yerinde bu gelenek devam ediyor. Bir köye git hiç tanımadığın birinin kapısını çal ben tanrı misafiriyim de seni eve alır, yedirir içirir, yatırır ertesi gün de sanki evin bir ferdi gibi uğurlarlar. Adam avcıları evine almış, aynen böyle ağırlamış, içlerinden biri çıkmış evin hanımına çirkin tekliflerde bulunmuş. Dedim ya zaman değişiyor, her kes eve alınmaz hır mı, hırsız mı, akıl hastası mı, namus düşmanı mı, terörist mi katil mi? Böyle namussuzlar yüzünden evlerimizde dahi huzursuz olmaya başladık. Eskiden bu kadar güzel safkan av köpekleri yoktu, alıcıları da yoktu, zaten satsalar dahi çok cüzi rakamlardan fazla (Yem-mama parasından) para veren olmazdı. Bu gün bir avrupa silah fiyatına, bir honda motor fiyatına köpekler var. Alıcıları da var. Ha kardeşin olur, çok yakının olur, bunu hediye edebilirsin. Ama eskiden köpekler parasız dağıtılırdı diye bu işle aynı kefeye koymak biraz teraziye hile katmak olur. O bedava köpekler yine var, barınaklar köpek dolu. Her şeyin bir bedeli var. Gücün yoksa mercedes'e binmez bisikletle gezersin. Saygılar.
bak işte asıl anlatılmak istediğim anlaşılmamış...
her avcı iyi bir köpek sahibi olmak ister ...ama bunun parasını illede doğacak yavrulardan daha doğrusu yavruları satarak başka avcılardan çıkarmak bence bu işin ticaretinden başka bişey değildir....
tabi bunu ticaret şeklinde yapıp çiflik kuranlara sözüm elbette yok...
ama dediğiniz gibi anadolunun bazı yörelerinde hala öyle avcılar var...insanlar var...
ben kimseyede köpeğinizi parasız dağıtın demiyorum...ben desemde demesemde kimse bildiğinden şaşacak değil...
sadece eskiden öyle birşey yoktu diyorum...
Çetin kardeş, insanlar köpeklerine büyük paralar ödemişlerse, bu köpeklerin yavrularını başkalarına satarak ödedikleri parayı çıkartmak istemelerinden doğal ne olabilir? Adını ne isterseniz koyabilirsiniz, köpek ticareti deyin, köpek tüccarı deyin. Ama hiç tanımadıkları insanların 2000-3000 TL. ödeyerek aldıkları köpeklerin yavrularını kendilerine hediye etmelerini istemek ya da beklemenin de kusura bakmayın ama bir adı var, o da avcılığa ya da insanlığa hiç yakışmayan bir şey. Evet sizin söylediğiniz gibi en az 50 köpek hediye ettim, ne en ufak bir para aldım ne de bir menfaat karşılığı verdim. Köpekleri dağıtırken sadece avcı olmalarına baktım, iyi bakacaklarına kanaat getirdikten sonra o köpekleri verdim. Bu insanların çoğunu da tanımıyordum. Ama şunu gördüm benim köpekleri verdiğim bir kısım insan ya bu köpekleri bir süre sonra para karşılığında sattı ya da bir menfaat karşılığında başkalarına verdiler. Daha önce de bahsettiğim gibi kırma bir köpeği, yaşlı bir köpeği, avı yiyen vb. bozuk bir köpeği, ya da satsanız bile 50 - 100 TL'dan fazla etmeyecek köpekleri ya hediye edebilirsiniz ya da dağa bırakırsınız. Ben de o köpekleri ya bir dağa bırakırım ya da birilerine veririm. Dedim ya 1000, 2000 TL'ya alıcısı olan köpekleri kimsenin tanımadığı birilerine vereceğini sanmıyorum.
çetin ekren
16.Şubat.2011, 19:31
Çetin kardeş, insanlar köpeklerine büyük paralar ödemişlerse, bu köpeklerin yavrularını başkalarına satarak ödedikleri parayı çıkartmak istemelerinden doğal ne olabilir? Adını ne isterseniz koyabilirsiniz, köpek ticareti deyin, köpek tüccarı deyin. Ama hiç tanımadıkları insanların 2000-3000 TL. ödeyerek aldıkları köpeklerin yavrularını kendilerine hediye etmelerini istemek ya da beklemenin de kusura bakmayın ama bir adı var, o da avcılığa ya da insanlığa hiç yakışmayan bir şey. Evet sizin söylediğiniz gibi en az 50 köpek hediye ettim, ne en ufak bir para aldım ne de bir menfaat karşılığı verdim. Köpekleri dağıtırken sadece avcı olmalarına baktım, iyi bakacaklarına kanaat getirdikten sonra o köpekleri verdim. Bu insanların çoğunu da tanımıyordum. Ama şunu gördüm benim köpekleri verdiğim bir kısım insan ya bu köpekleri bir süre sonra para karşılığında sattı ya da bir menfaat karşılığında başkalarına verdiler. Daha önce de bahsettiğim gibi kırma bir köpeği, yaşlı bir köpeği, avı yiyen vb. bozuk bir köpeği, ya da satsanız bile 50 - 100 TL'dan fazla etmeyecek köpekleri hediye edebilirsiniz, ben de o köpekleri ya bir dağa bırakırım ya da birilerine veririm. Dedim ya 1000, 2000 TL'ya alıcısı olan köpekleri kimsenin tanımadığı birilerine vereceğini sanmıyorum.
tabiki haklı tarfınız var...
ben kesinlikle sizin bahsettiğiniz kişilerden bahsetmiyorum..yani kendine hediye edilen bir şeyi ''köpek olmasıda şart değil'' para karşılığında başkasına verenler zaten hediyenin anlamını bilmeyen kişilerdir..
neyse konumuz dağılıyor konuda köpek avdaki av arkadaşımız...
herkesin görüşü farklıdır elbette...
bakın sizde en güzelini yapmış bir çiflik kuracak kadar köpeği hediye etmişsiniz..teşekkür ederim...ilginiz için...
çetin ekren
16.Şubat.2011, 19:33
çok güzel bir konuya diğinmişsiniz avcılıkta selam vermek bile parayla olur yakında
çetin kardeşim senin tilkinin vurulmasına anlam veremediğin gibi bende buralarda kaçak avlanan geyik ve keçi avı yapan şerefsizlere anlam veremiyon görevlilerimiz ihmalci güzelim doğada üçbeş keçi var oda bu oro... ço...yüzünden bitmek üzere.
doğamıza sahip çıkalım
aynı sorun bizim buralarda da var Ümit kardeşim...
ne yazıkki bahsettiğin görevlilerin kendileri istedikleri gibi avlanıyorlar ve avlatıyorlar...yeterki biraz görün kendilerini ortada sorun kalmaz...
feridun berin
16.Şubat.2011, 22:23
Çetin kardeşim al sen bu zamanları ver bana o zamanları. ben aynıyım çetin hala eski kot klasik çizme devam halk dilinde bir söz vardır kart gavur müslüman olmaz derler. bende bu yaştan sonra değişemem neysem o. Kalın sağlıcakla tüm dostlara Manisadan kucak dolusu selamlar...
çetin ekren
17.Şubat.2011, 06:04
Çetin kardeşim al sen bu zamanları ver bana o zamanları. ben aynıyım çetin hala eski kot klasik çizme devam halk dilinde bir söz vardır kart gavur müslüman olmaz derler. bende bu yaştan sonra değişemem neysem o. Kalın sağlıcakla tüm dostlara Manisadan kucak dolusu selamlar...
zaten bizi biz yapan,avcılığa devam ettiren sizler gibi değerli abilerimiz...
sohbetinizde,muhabbetinizde farklı...
her sözünüzde bir gizem bir nasihat var...tabi anlayabilene....
Recep DÖNMEZ
17.Şubat.2011, 08:35
Feridun Abicim! selamlar saygılar...
Çetin abi nekadar güzel yazmışsın
benim babamda cins av köpegi mi olurmuş diyor bana arada sırada konuştugumuz zaman kendisi 64 yaşında avı bırakalı cok oldu ben 9 10 yaşımda falandım anlatayım onu da bakalım hangimizde bu vicdan var
Eber gölünde ava gitmişler ördege yanlışlıkla bir balıkçılı vurmuş çok üzülmüş okadar güzel bir kuştuki çok etkilendim der ve Tek hatasında avı bırakmış bir daha asla ava gitmemiş bana da her ava çıkıcagım zaman genelde namaz sonrası oluyor oda ayakta oldugu için aman oglum der sakın avın haricinde bir canlıya tüfek atma sonra çok pişman olursun vicdan azabı adamı kötü yapar diye tembihler
Hiç beynimden çıkmaz o lafları gün gelir tek fişek atmadan evime dönerim umrumda olmaz avcılık bu bana göre avını bulmak vurmak torbana koymak ona eziyet etmemek saygı duymak ve en önemlisi Avcılık Vicdandır
giydigimiz kıyafetler kullandıgımız tüfekler bindigimiz arabalar bunlar sadece imkan dahilinde olan şeyler imkanı olan tabiki (insanoğlunun dogasında var) hep en iyisini ister
Ama en iyisini kullanmak demek en iyi Avcı yapmaz
köpek mevzusunu başta sölemiştim babam anlatıyor gene zamanında uzun kulaklı sokak köpegi bulsak ava götürür sahiblenirdik diyor
Av köpegidir bu uzun kulaklı nede olsa yoktu böle marka köpekler diyor
Avcılık artık şov için yapılıyor kimisi arkadaşları onu konuşsun bu avcı desinler diye kimi tüfek sahibi olmak tüfek atmak için avcı oluyor ben bunlara sosyete avcı diyorum yol kenarı avcıları diyorum
Avcı bana göre Doğa Adamıdır
Öle bir doğa sevgisi vardırki yeri geldiginde yaralı bir hayvanı alıp tedavi ettirip tekrar dogaya salar
Dogada pislik bırakmaz çöp atmaz Yabanı korur
Avcı sadece dagda degil Şehirde de Avcıdır
Çünkü Avcı öncelikle Adam gibi adamdır
Avcı gönlü açıktır misafirperverdir dost canlısıdır güvenilir adamdır sırdaştır dosttur
Abi Avcının üzerindeki altındaki elindekinin bir önemi yok
Avcının Gönlüdür önemli olan gerisi teferruattır
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.