PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : BILDIRCIN HASTALIKLARI

unforgiven
26.Mart.2008, 16:53
BILDIRCIN HASTALIKLARI :

Tüm kanatlılarda görülen hastalıklar bıldırcınlarda da görülebilir. Hastalık meydana geldiğinde tedavisi zor olmaktadır. En iyi korunma yöntemi hastalığın ortaya çıkmaması için gerekli önlemlerin titizlikle alınmasıdır.

Hastalıklar genellikle besin maddeleri eksikliğinden kaynaklanan (Besinsel hastalıklar) ve Besinsel olmayan hastalıklar diye değerlendirilir. Yetiştiricileri en çok korkutan ise ikinci gruptaki hastalıklardır. Bunlardan korunmak için yemleme ve sağlık koşullarına uymak gerekmektedir.

Sizlere bıldırcın yetiştiriciliğinde en çok rastlanan diğer kümes hayvanlarında görülmesine karşın bıldırcın üzerinde daha şiddetli etki eden “Ülseratif Enteritis” hastalığından söz etmeyi ilk etapta yeterli buluyoruz.

Hastalığın varlığını önceden tespit etmek çok zordur. Bir gün önce sağlıklı görünen hayvanların ertesi gün aniden ölmeleri ve ani ölen hayvanların kursaklarının yemle dolu olduğu dikkati çeker. Bu hastalığa yakalanan hayvanların gübreleri sulu ve beyazımsı bir renkte olur, ayrıca hastalıklı hayvanlarda halsizlik tüylerde kabarma gözlerde kabarma görülür. Yem tüketimi düşer bütün sürü 6-10 ay içersinde elden çıkabilir.

Ülseratif hastalığı hayvanlardan daha çok gübre ve suluklar vatısasıyla bulaşabilir. Hastalıktan korunmak için hastalıklı hayvanlar sürüden derhal ayrılmalıdırlar. Bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık çıkan bölmeler ve kafesler çok iyi dezenfekte edilmelidirler. Buna rağmen uzun süre sonra bile aynı bölmelerde hastalık görülebilmekte ve yeni salgınlara sebep olabilmektedir.

NiL
26.Mart.2008, 20:55
Bıldırcın da pek bir lezzetli oluyor canım:)hasta olmasınlar aman...:)

unforgiven
26.Mart.2008, 20:58
Bıldırcının yerine kınalıyı tavsiye ederim.Kuzu etinden lezzetli olur.Eğer Emete buyurur gelirsen hem misafirim olursun hem de keklik etinin tadına varırsın.Rabbim izin verirse bu sene herşey nasip meselesi ama Emet Avcılar Kulübünde Keklik Partisi nasip olursa düzenlemeyi düşünüyoruz...

Saygılarımla....

NiL
26.Mart.2008, 21:03
Biliyorum kekliğin tadını da.Ama ben bıldırcını tercih ederim lezzeti bir başka oluyor tabi damak tadı herkesin farklıdır.Ama dediğim gibi de ben kara avcılığı içinde bıldırcını tek geçerim:)
Bu arada tşkler ilgin için..

unforgiven
26.Mart.2008, 21:15
Canım kardeşim varsa neden olmasın.Valla gözüm gibi bakarım.Canlı gönderebilirsen valla çok sevinirim.Sana şunu söyleyim denizli horozunun hastasıyımdır ama daha sitede ortamı pek bilmediğim için kuşçuları daha yeni yeni tanımaya basladım.
Gönderirsen valla çok iyi olur gözüm gibi bakarım...

Saygılarımla...