Orijinalini görmek için tıklayınız : KUŞ FIRLATMA MAKINASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME
GÜRDAL ARKADAŞIMIN TESPİTLERİDİR ....
Yavru köpek olta ucuna bağlanan nesneye ferma yapmayı ögrendikten sonraki aşamada yapacağımız yavruyu canlı kuşla çalıştırmaktır.türkiyedeki avcı arkadaşlarımızın ustalarımızın yaptığı geleneksel eğitim metodu şudur : bir yerli bıldırcın bulup bıldırcını arka bahçede otluk bir yere saklamak ve yavru köpek kusu bulup ferma verdikten sonra kusu yavruya getirtmek.bu çok yanlış ve cahilce bir eğitim metodudur yeni yaru eğiten arkadaslar kesinlikle böyle bir hata yapmamanızı öneririm .böyle bir hata yaptığınızda herseye bastan baslamak gerkir ,çünkü köpek kokuyu alıp kusu farkettiğinde artık onu yakalayabileceğini ögrendiğinden ferma verme gerği duymaz ve direk kusa dalar.daha sonra arkadaş karşımıza gelir ve şöyle der: benim köpek çok iyi koku alıyor kusu hemen buluyor ama fermada durmadan dalıp kusu uçuruyor.
KUŞ FIRLATMA MAKINASI denen cihaz avrupada fermalı köpek eğitiminde çok sık kullanılır.bu cihaz içine güvercin koyulur ve geniş otluk bir araziye kuş salındıktan sonra köpek kokuyu alıp ferma durduğunda köpekle cihaza yaklasılır ve kus fırlatılır.bu cihaz ile yaşını askın çok iyi koku alan ama fermada durmayan çok köpek eğittim şimdi bu köpekler fermada adeta donuyorlar.edindiğim yavruları muhakkak güvercinle çalıştırırım .güvercin hem bulması kolay, hem köpek için uçtugunda görmesi net, ayrıca kokusu fazla bir kuş oldugundan avrupalı yetiştiriciler tarafından sıkça kullanılan bir kuştur
BUNLARI PAYLAŞIYORUMKİ BİLMEYEN ARKADAŞLARI BİLGİLENDİRMEK AMAÇLIDIR KİMSE BU MAKINADAN ELİMDE OLDUĞU İÇİN PAYLAŞTIĞIMI ZANNETMESİN LÜTFEN .
Osman KARATEPE
03.Mart.2011, 11:51
Ender abi benim bu konuda kafama takılan bi soru var....Bu makinenin kullanılmasını şiddetle savunuyorum ancak güvercin gibi köpeğimin av esnasında ferma yapmayacağı bir hayvanı kullanma konusunda kafam karışıyor...Eniğin aklının karışmasına güvercini de ferma vereceği bir av hayvanı olduğuna inandırmazmı...Güvercin yerine bıldırcın yada keklik kullansak örneğin ben köpeğimin kuş kalktıktan sonra peşinden koşmasını istemiyorum ta ki tüfek atılıp ben komut verdikten sonra gitmesini istiyorum kekliğin ayağına misina bağlayarak 30 40 mt lik bir misina kuş uçtuktan sonra bu misina kasnaktan açılırak gider ve kuşu tekrar kullanabiliriz....
ultrAslan
03.Mart.2011, 13:11
Ender abi şahsi fikrim şu köpeğin bulması ve bizim ne yapmamız gerektiği konusunu biraz daha ayrıntılandırırsan çok faydalı oluca kanısındayım.
Köpekle makinanın yanına gidiyoruz kokuyu alıp fermaya geçtiğinde bekliyoruz bu sıradada ferma süresini uzatmak adına bir süre o şekilde bekleyip ondan sonramı makineyi açıyoruz?
Makineyi açtığımızda arkasından koşup gitmicekmi köpek peki?
Bu davranışa alışması da bir olumsuzluğa sevk etmezmi bunu?.
Ve birde şu konu var ben av köpeği yetiştirmedim daha önce hiç ama hala secereli pitbull olsun rotwailer olsun bakımını yapıyorum bunlar hakkında bilgim olsada av köpeğini daha yeni bu sezonun ortasında edindim.Şöyle bir kanı vardır köpek alışmasın olur olmadık ferma vermesin diye karatavuğa tüfek bile doğrultmayız atış yapmayız veya ne bilim yenilebilir tarla kuşlarına diyelim amaç nedir burda çulluğa gittik mesela ordan çok kısa süre önce karatavuk gezmiş onun kokusu var ona ferma duruyor veya onu arıyor ama bizim istediğimiz bi av hayvanı değil bu buna alıştırmamak maksatlı bilmiyorum yanlış bir kanımıdır bu ama Osman abinin dediği konuya değinicem uzattım lafı aynı yere çıkıyor söylediklerimiz benimde ifade etmeye çalıştım şey aslında şu güvercin yerine av hayvanı kullanılsa bıldırcın gibi mesela daha mantıklı olmazmı? Eğiteceğimiz köpek direk merada avlamak istediğimiz av hayvanın kokusuna alışsın.İlk başta ben bu makinanın mantığını anlamamıştım ama yaptığın açıklama sonrası gerçekten çok mantıklı geldi sistem ve uygulanabilir yani kesinlikle.
sevgili arkadaşlar kuş fırlatma makınasında kullanıcağımız kuş kesinlikle güvercin olmalıdır....yukarıda da belirtmiştik çünkü güvercinde av hayvanından çok koku var hele fırlatma makınamızın bezini veya kendisini güvercin kümesine koyarsak o güvercinlerin kokusu makınaya ve bez aksama sinecektir ve köpeğimiz bu kokuyu daha uzaktan alacaktır hele köpeğimizi makınaya rüzgara karşı yönlendirirsek göreceksinizki köpeğe baktığınızda köpek kafayı kaldıracak burnunu çalıştırmaya başladığını bakarsanız göreceksiniz ve köpek eğer kuşa yaklaşıp duruyorsa veya durmuyorsa kesimlikle kuşa 10 metre kala fırlatın kuşu güvercin büyük olduğu için köpek bunu daha iyi görecek ve içinden diyecekki tabi bu 5 kuş aynı şekilde uçurduktan sonra diyecek ben kokuyu aldığımda yaklaştığımda kuş uçuyor ben buna yaklaşmayayım diyecek ve kokuyu aldığı zaman 100 de 100 uzak mesafede durmaya başlıyacak durmuyormu köpek o zaman köpeğe 15 metre ip bağlıyacağız ve makınaya dogru giderken tabi bu işlemi yaparken 2 kişi olunacak biri köpeği yönlendirirken diğeri ipi tutacak köpek kokuyu aldığı zaman makınaya yaklaştığı zaman ipi tutan ipi çekecek köpek duracak ve köpeğin sahibi aferim diyip köpeğini sevecek sonra köpek kokuya doğru gitemeye izin verecez ipi biraz salacak köpek gene kuşun olduğu makınaya giderken 10 metre kala uıçuracaz ve ipi tutup kuşun peşinden gitmeyeceğini sağlıyacağız bunu işlemi köpeğimiz kokuya girip durmayı öğrenene kadar yapacaz yılmadan kuş uçtuktan sonra köpek belli bir sayıda kuş uçurduktan sonra duracak bekliyecek ve sonra köpek durmayı öğrenince ipini yavaşca çözecez ve köpeğimiz artık ipten kurtulmuş olacak ve görecez ki köpek bozmayıp fermasında bekliyecek muhakkakki bekliyecek daha sonra köpek ferma mesafesini ayarlamakta size kalıyor onuda çok yaklaştınmı kuşu uçurmakla yapacaksınız...
güvercinle köpeğimizi yetiştirip köpek fermaya başladı her saldığımızda takır takır ferma yapmaya başladıktan sonra isterseniz bıldırcın isterseniz kekelik ne isterseniz makınaya koyup çalıştıra bilirsiniz o size kalmış bir şey....ama kesinlikle kuşlar uçup gidecek isterseniz ayağına 100 metre kasanaklı misina bağlayın 60 metre ucsun sonra o kuş inecek aynı kuşla çalışabilirsiniz.....
NOT...makınaları yanlız hep aynı yere koymayın köpek yerini ezberler devamlı farklı yere koyun çorak bir arazide bir ot tufası varsa 1 tane gidipte onun arkasına saklamayın otlu ve geniş arazide uzak yerlere koyun köpek arasın yönlendirin köpeğiniz araziye çıktığı zaman diyecekki evet sahibimle ben geldim gene kuşları bulacaz oyununu oynayacaz diyecek hep kuşu arayacak benim deneyimlerim böyle çokta faydası var deneyin
Osman KARATEPE
04.Mart.2011, 06:39
Açıklamaların için teşekkürler Ender abi ...Köpek işi tam anlamıyla öğrendikten sonra bu eğitime aralıklarla sezon açılana değin devam etmenin bir sakıncası olur mu ?
hiç bir sakıncası yok köpeğin ferma vermesiyle iş bitmiyor esas iş ondan sonra başlıyor uçan kuşun peşinden koşmamsı veya vurduğumuz kuşun alıp getirirlmesi senin köpekle arandaki diyolok hep bunlar çalışılması gereken şeyler zaten av bittikten sonra bir hafta sonunu ailemizle geçirip sonra ki hafta köpeği alıp çıkayım çayırlara deriz çünkü içimizdeki kurtlar durmuyor ne bileyim yarışma vardır onun için köpeği hazır durumda tutmamız lazım yani av bittiği zaman bizim avcılık bitiyor ama köpek hep yanımımzda onu malesef boşluyamıyoruz köpeğe aklımızdan ne geçiyorsa eğitim olarak vermemiz gerekiyor unutmayınki köpek sizin her istediğinizi yapar yeterki ona ne yapmasını gerektiğini öğretin
ersin kasap
05.Mart.2011, 11:02
ender abi bilgiler için teşekkürler paylaşıldıkça öğrenildikçe daha güzel oluyor
her enik sahibinin edinmesi gereken bir makine
ben teşekkür ederim...bu makınalar avrupada yıllardır var ama malesef ülkemizde halen ne işe yaradığını bilmeyen ve ben köpeğime merada eğitirim gerek yok diyen bir dünya avcı var tabiki bu gün geçtikçe profosyenelleştikçe olacak
osmanozkan
27.Şubat.2017, 13:19
sayın ender bey merhabalar benim bir adet kuş fırlatma kafesi almak istiyorum size daha önce telefon açmıştım parçalar yurtdışından gelcek demiş tiniz bana yardımcı olurmusunuz nasıl tedarik edebilirim
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.