PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ALINTIDIR AMA LÜTFEN İNCELEYİNİZ

Mustafa ÇİL
19.Mart.2011, 09:09
ÜREME TEKNİKLERİ (http://www.avlak.com/forum/index.php/topic,30549.msg343951.html#msg343951)
« : 20 Nisan 2008, 03:46:24 »
[HR]
Arkadaşlar yurt dışında kuluplerin üreme tekniklerini Türkçeleştiren bi arkdaşımızın yazısını sizinle paylaşmak istedim Tamamen alıntıdır vve üye oldugum forumdan alınmıştır ne zamandır yayınlamak istedim polimiklere girmemek için yanlış anlaşılmalar olmasın yurt dışında bu teknikler tamamen ırk sıtandartları korunarak uygulanıyor.

http://www.rottforum.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1166&high light=%FCreme+teknikleri

ÜREME TEKNİKLERİ (LINEBREED,INBREED,OUTCROSS)

Ne zaman iki tane köpek üreticisi buluşsa, mutlaka secere konusu açılır. Gene de umulmadık bir şekilde sadece cok azi secerenin gercek anlamda ne oldugunu ve diger alternatif üretim methodlarını bilirler. Bu makalede, “inbreeding”, "outcrossing", ve "linebreeding" dendiği zaman akla gelmesi gereken en basit terimleri açıklamaya ve bu yöntemlerin üretim programınızda nasıl kullanılması gerektiğini anlatarak üretiminize belirli bir yon verip, üretim kalitenizi arttırmaya yardımcı olmaya çalışılacaktır. Dikkatli üretim sonucu, şecereleriniz gitmek istediğiniz yolda, devamlı olarak üretmek istediğiniz görünümde ve ebatlarda size yol gösterecektir.
Hayvan üreticileri, yüzyıllar boyunca en sıhhatli hayvanlarını üretim planlarının bir parçası olarak kullanmak zorunda kalmışlardır. Sadece bir kaçı, sürülerini geliştirmek için gerekli olan en iyi çiftleri seçebilme yeteneğine ve bilgisine sahipti. Buna güzel bir örnek olarak, İncil’de de ismi gecen, I.O. 1858’ de doğmuş olan çoban Jacob’tir.(Hz. Yakup) Bir gün rüyasında, kendisine üretim programındaki asil basarisinin, bos inançlar ve hurafeler değil de genetik kuralları olduğu öğretildi. Gerçekten de tek renkli erkek hayvanlar, nesillerdir genlerinde taşıdıkları kalıtsal faktörler nedeniyle noktalı yavrular doğurtuyorlardı ki bu yıllar sonra Kesiş Rahip Gregor Mendel tarafından bilimsel çalışmalarda bulunmuştu. tek renkli erkekler, nesiller boyu noktalı ve düz renkli atalarından elde edilmiş melezlerdi. Tanrı Z. Yakup’a, düz renkli kürklerin altında yatanı, gerçek erkeklerin noktalı erkekler olduğu gösterdi. Z Yakup bu önemli bilgiyle çok paralar kazandı.
20yy’da bilim hayvan üreticilerine yardim etmeye başladı. Mendel (1822-1884), su an 8. sınıf Fen Kitabında en temel ve basit sekliyle yer alan, genetiğin temellerini zaten bulmuştu. Bununla beraber, bu yasaları evcil hayvanlara uygulayan ve bu konuda hem dünyanın en iyi üreticisi hem de “Saf Irk üretimi” ‘ nin babası olarak un kazanan hayvan üreticisi Robert Bakewell’dir. İngiltere, Leicestershire’da doğmuştur. Ununu, evcil hayvanların kanının su an bildiğimiz ve güvendiğimiz köpeklere donusmesini saglayarak kazanmistir. “Closed Breeding” (Yakin Uretim) , aile dizisi icinde uretim yapmayi kullanmistir. Butun modern uretim teknikleri Bakewell’in teknigine dayanir.
Buldugu iki basit kural:
1 – “Like produces like” (Benzer benzeri uretir) ve
2 – Hic bir zaman iki hayvan birbirine ozdes olarak benzemezler.

Birinci kuralın sonucu olarak, bir üretici, köpeklerin aile dizisine bağlı kalarak, gerekli kaliteye sahip çok yakın aile bireylerini kullanarak üretimini yaparsa kısa sure içerisinde güçlü bir dizi elde edebilir. Bu methoda Linebreeding denir. Linebreeding hem hızlı hem de etkili bir yöntem olarak kabul edilir fakat beraberinde tedbirsiz ve dikkatsiz davrananlara birtakım tehlikeler getirir.

Hayvanlarda gördüğümüz çeşitliliğin sebebi ise ikinci kuraldır. Bu yüzden, bir secim işlemi gereklidir ki üretici olarak sizin sorumluluğunuzun katıldığı yer burasıdır ve ayni zamanda etkili bir yöntemdir. Başka bir değişle; köpeklerimizde gördüğümüz gelişmelerde ve varyasyonlarda üreticilerin seçimleri büyük rol oynar. Bir çok üretici, akrabalık derecesine bakmaksızın en iyiyle en iyinin çiftleştirildiği, “outcrossing” denilen metodu tercih eder. Bu method güvenilir fakat yavaştır.

Uçuncu method crossbreedingden(çapraz üretim) gelmiştir. Bu method ile elde edilmiş türlerdeki farklılıkları irk içinde standartlaştırılmak zor olacaktır. Birinci çaprazlamalar, istenen kalitenin baskın olduğu ve iki köpeğinde bilinen kaynaklardan geldiği zaman ortaya iyi sonuçlar çıkaracaktır. Bu tip bir üretim, bütün hayatini bu projeye harcayacak, Mandal’ın genetik kurallarını bilen, istediği köpek ideallerini bilen ve bu ideallerini gerçekleştirmek için projeyi geliştirmeyi becerebilecek bir üretici tarafından yapılmalıdır.

Inbreeding tekniği Blakewell’in basarisinin temelinde yatan noktadır. İnbreeding, anneyi, oğulla, babayı, kızıyla, erkek kardeşi dişi kardeşle çiftleştirmekle yapılır. İnbreeding tekniği, tek basına mevcut hayvanlardan mükemmel spermler üretecek anlamına gelmez, en iyi kalite kopekler inbreeding çalışmanızın en esas noktası olmasıdır. Burada önemli olan bu inbreedingle kalitenin korunmasıdır. Kötü kalitedeki köpekler, iyi kaliteyle inbred yapıldığı için, üretici en sağlıklı ve gayretli şekilde kotu karakteristikleri kabul etmemelidir. İnbreeding, kaliteli tesislerde, gayretli ve bilinçli secimler sonucu yapılırsa, saf ırki korumak için kullanılabilecek en güvenilir yöntemlerden bir tanesidir. Bu noktada onemli bir konu ise, yavrular, seçilmiş irkin en iyilerinden gelmiş olacak, atalarından gelen en güçlü kanları taşıyacak ve bunu devam ettirecektir. Öbür taraftan, üretici, belirli bir ırktaki iyi köpeği fark edemez ve bundan faydalanmazsa, inbreeding iyi sonuçlar vermeyecektir. Çoğu saf ırk köpekler için yazılmış, neyin geçerli neyin geçerli olmadığını ve bu işin kutsal kitabı sayılması gereken yazılmış standartlar vardır. Üretici, kafasında ne istediğini ve kendi bakış açısını oluşturana kadar bu standartları okumalı ve çalışmalıdır.

Başka bir nokta ise üreteceğiniz köpeği seçerken görüntüsünden başka dikkat etmeniz gereken noktalardır. Ne yazık ki şampiyon(Show) köpeklerimizden çoğu üretime uygun köpekler değillerdir. Kendisi gibi köpek vereceğinden de emin olunması gerekmektedir. Ayrıca evcil hayvanlar, sabit karakterli olmalıdırlar. Seçim yaparken, güç ve verimliliğin yanı sıra düzgün karakter ve güvenilirliğe de dikkat ediyorsanız, üretiminizin geleceğinden emin olabilirsiniz.
Linebreeding ve crossbreeding arasındaki fark derecede saklıdır. Yani inbreedingde baba-kız, anne-oğlan, dişi kardeş-erkek kardeş çiftleşmesi varken, linebreedingde batım kardeşler çiftleştirilir veya amca, hala yeğenlerle çiftleştirilir. Gene sonunda saf ırk korunacaktır. Linebred secereler değerli oldukları kadar, seçilen köpeklerin kalitesine ve bu oranın tam olarak yakalanmasına göre değişmektedir. Linebreedingin size daha geniş bir seçim olanağı sunacağını da eklemek gerekiyor.
İstenen karakter ve diğer özellikler korunmak isteniyorsa bu hem inbreeding hem de daha az bir etkiyle olsa da Linebreeding ile sağlanabilir. Bu methodlar kullanılarak, iyiler kalırken kötüler dışarı atılır. Ama aklınızda bulundurmanız gereken bir nokta da şudur ki; sonuçta elde edeceğiniz ürün sadece ve sadece genlerinde taşıdığı kadar mükemmel olur.

Melissa E. Parsley, Parsley Glen

ibrahim ozel
19.Mart.2011, 09:19
Harika bilgiler.
Üretimin çoğaldığı bu aylarda bence çok yararlı bilgiler.
Teşekürler....

Mustafa ÇİL
19.Mart.2011, 09:44
gardaşım
faydalı olmasına faydalı ama üreticiyim yetiştiriiciyim diyen arkadaşların aslında bu konuları incelemesi ona göre gardını alması gerekli ülkemizde
bu arada sen NE düşünmektesin bu konu hakkında önemli olan dostların ne düşündüğü
sadece okuyup geçmekte iseler bir sorun var demektir.

Mustafa ÇİL
19.Mart.2011, 12:30
demekki bir sorun var :) :)

Mustafa ÇİL
20.Mart.2011, 08:55
gardaşlar okuyupta bişiler anlayan mutlaka vardır elbet :)

unforgiven
20.Mart.2011, 09:24
Anlaması gerekenler anlaması gerekeni anlar da bu konunun altına anladıklarını yazmaya cesaret edemezler ki Usta :D İşte böylelerine KÖPEKÇİ deniliyor :D

Güzel ve değerli paylaşımın için sağolasın...

Saygılarımla...

veyselll
20.Mart.2011, 16:31
abi köpek eşlemekten vede çaprazlamaktan anlamam elimde vardır bi köpek avını yaparım. ama biliyorum ki bu yazılardan faydalanacaklar vardır. güzel paylaşım olmuş eline sağlık

ersin kasap
20.Mart.2011, 22:23
abi benim her zaman dediğim gibi üretmek başkadır üretici olmak başkadır elinde ne olduğu belirsiz sadece fiziksel olarak güzel her köpek şuan damızlıklar arasında geziyor bunun sebebi ise sadece insanların kendilerini üretici olarak görmelerinden kaynaklanıyor ben bir çok kişi bilirimki anneyi oğluna kardeşleri birbirine çekmiş ve ortaya sadece çene yapıları bozuk kalça çıkıkları oluşan ve aksi veya aptal av genlerini kaybetmiş köpekler çıkmıştır buna sebebse insanlardaki fiziki özellik takıntısından kaynaklanıyor
ben üreticiyim diyen kaç kişi sadece kokusu av sitili hırsı ve genlerini korumak için üretimler yapıyor

ne üretiyoruz av köpeği kural ne av yapacak peki bu nasıl olacak ilk kural köpekler av yapacak genleri ava şartlanmış hırsları av için odaklanacak renk önemlimidir evet çok insan için önemli sade olacak kafası siyah gövde beyaz olucak paftası aman orantılı olsun kuyruğu böyle olsun

av köpeğinde aranılacak özelliklerin başında koku gelir zeka gelir burnunu ve zekasını bir kullanan yani zeki olan bir köpek herzaman üstün performans gösterir peki bunu nasıl anlarız çek köpeği para için sat hiç birini merada izleme yetiştirme peki nasıl soy takipi yapılacak köpek eşliyosan bu işden anlıcaksın akıllı seçimler yapıp en az her batımdan bir çift enik yetiştirip bizzat kendin eğitip deniceksin mennun kalmassan değişiklik yapıcaksın olmadı tekrar yetiştireceksin kendi standartlarını bula bilmen için bunlar şart ama para için bu köpekçiliği yapıyosan ne desez boş

şimdilerde yurt dışı merağı çoğaldı peki eskiler anlatıyor ne köpeklerimiz vardı şöyle avlar yapardık burlara kokuya girerdi şöyle emekliyordu dağdan boş inmezdik peki nerde şimdi o güzel soylar araya köpekçiyim diyen düne kadar köpek şunu oport yaparmı buna ferma verirmi bu renk köpekler safkanmı diyenlerin elinde maymun oldu insanlarımız her eline olta alıp sallayan eğitimci oldu çıktı peki sorarım şimdi köpek nerde eğitilir bahçede veya avluda oltaylamı yoksa merada dağda yabani hayvanlamı
USTA CAMİADA KÖPEKTEN ÇOK KÖPEKÇİ TÜRETİ
baştan bunları kırıp eğitmek lazımki insanlar gerçekten bu işi özveri ile bilgi ile fedakarlık ile sadece iyiyi bulmak için üretsin para için üretiyorsa sadece tüccarların eline kalıcak bu camia

ben şanslıyım yerim ve zamanım müsait üretiyorum yetiştiriyorum çarpıp biçip eşleştiriyorum peki köpek doğutturmaya bile yeri olmayan zatı muhteremler bunu neden yapıyor para için baştan bunlara son verip av köpeğinin sadece bilinçli insanların ellerinde meralarda bizzat her yönüyle elemelerden geçirip üretilmesini sağlamalıyızki
türkiye avcısı sadece av geni yüksek kokusu yüksek standartlar dağilinde köpeklerle avlansın
valla yazıcak çok şey var deymez be abi bizim insanımız alışmış klavye başında atıp tutmaya ne yazsan değişik anlıyorlar

BEN ÜRETİCİYİM DİYEN KAÇ KİŞİ VAR YA BEN KÖPEKÇİYİM DİYEN KAÇ KİŞİ VAR

VEYA BEN AVCIYIM DİYEN KAÇ KİŞİ VAR her kez ne oldum delisi olmuş tutmuş bir yol gidiyor YOLUNUZ AÇIK OLSUN BEYLER

ersin kasap
22.Mart.2011, 10:49
neyi merak ediyorum biliyormusunuz nerde bu kendini köpekçi sananlar http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/huh.gif

çetin ekren
22.Mart.2011, 10:52
ben avcıyım ersin...

ersin kasap
22.Mart.2011, 10:53
http://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gifhttp://www.avkolik.net/forum/Smileys/classic/grin.gif
yaşa çetin abim

çetin ekren
22.Mart.2011, 11:09
sende yaşa kardeşim benim...
aklınızda doğan ve sonuç bulamayan tüm problemleri tahmin etmek güç değil...
kimileri bastırır parayı kıflı,tıflı bilmem neli köpekleri getirtir...elbetteki en doğal hakkıdır...ha bana soracak olursanız bu saydığımız kıf tıf mı av yaptırıyor köpeğe asla...ama yapmaıyacak anlamınada gelmez elbetteki...
hepimizin bildiği gibi bugün pointer olsun,setter olsun ve diğer yabancı ırk köpekler olsun bizim yerli malımız değiller...sonuçta ataları dışardan getirilmiş ve günümüze kadar çoğalarak gelmiş ve bizlerde bu tür çaprazlamalardan daha iyi hatta hatta mükemmeli elde etmeye çalışmışız...
başarılı olmuşmuyuz hiç şüphesiz ki olmuşuz...bunda emeği geçenler sizlerden öncekiler ve sizler gibi bu işe gönül vermiş kişilersiniz...
kimisi reklamını iyi yapar,kimisi yapamaz...kimisi bu işe ortadan başlar kimisi en baştan...
burda önemli olan işini gerçekden severek yapmak ve işine hille katmamak...birini bir sefer kandırır satıcı...ama ondan aldığı beddua onu hayatı boyunca iflah etmez...ne iş yaparsa yapsın yok olmaya mahkumdur o...çünki ah almışdır...
ama biride vardırki köpekçiyim der...işini dört dörtlük yapar...kardeş çaprazlamalarından kaçınır ve en iyi kanı en mükemmeli yakalamaya çalışır ve satış yaptığı insanlardan bravo adama Allah razı olsun gerçekden mükemmel köpek vermiş bana demesi onun hem kazancını hemde bereketini artırır....
önemli olan dediğim gibi bugün avcı düşmanı olan birimler gibi köpek üreticiliği yapan kişilerin avcıyı yoluncak kaz ve açık bir pazar olarak görmeden işinin gereğini yapmak ve sahtekarlıkdan düzenbazlıkdan uzak durmasıdır...
elbette sizlerde bu işi bilen kişiler tarafından yapılmasını istiyorsunuz ki iyinin değeri anlaşılsın...ama şunu da gözardı etmemek lazım herkes iyi yapsa iyi diye bir kavram zaten olmaz...
herkese Allah yolunu açık etsin diyip işine dört elle sarılıp en iyiyi eldenizi temenni ederim...

ersin kasap
22.Mart.2011, 16:05
eyvallah abim ne güzel dile getirmissin teşekkürler

evet arkadaşlar nerdesiniz iki video çekip reklam peşinde koşacağınıza gerçeklerle yüzleşelim hiç değilse okuyun araştırında bari birşeyler öğrenin

bilmemek değil öğrenmemek ayıp bu işler maşallah çekmekle nereye kadar gider birde bunu düşünün

Mustafa ÇİL
23.Mart.2011, 08:35
nerdeler ersin bende merak ettim ama
beni soracak olursan,,kimine gör köpekçi,kimine göre üretici,ki,mine göre eğitmen,kimine görede camiayı köpek çiye boğan bir adamım ama
hepsinden önce avcıyım gardaşım

Recep DÖNMEZ
23.Mart.2011, 09:38
Yazıyı okudum bu güzel yazıyı bizlerle paylaştığınız için ellerinize sağlık,
benim bugüne kadar hiç köpeğim olmadı,hiç köpek yetiştirmedim ve bu konuda
bilgi sahibi de değilim.Ama biz avcıyız,köpeğimiz olmasada arkadaşlarımızın,
dostlarımızın köpekleriyle avlanıyoruz.Bu tür paylaşımlar sayesinde böyle
değerli bilgileri alıyoruz.
Teşekkürler...

Mustafa ÇİL
23.Mart.2011, 12:38
sağolasın recep abi
okuyup gecilecek bir konu değil ama genede ste üyesi gardaşlara teşekkürler

ersin kasap
23.Mart.2011, 16:40
nerdeler ersin bende merak ettim ama
beni soracak olursan,,kimine gör köpekçi,kimine göre üretici,ki,mine göre eğitmen,kimine görede camiayı köpek çiye boğan bir adamım ama
hepsinden önce avcıyım gardaşım

abi ben seni sormam soraram çünkü senle araziyede çıktık köpeklede avlandık eğittiklerinide gördüm ürettiklerinide gördüm
senin yanından çıkan semerci çıraklarınıda gördüm

peki ben yenim abi şimdi merak ediyodur insanlar onuda sen yaz beni ben kadar tanıyosun nasılsa

insan kendini her zaman över dost acı söylermiş senden bekleriz